חוק שכר שווה - מהי קבוצת שיוויון?
דרגו את המאמר |
|
![]() |
התקבלו 2 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
קביעת קבוצת שוויון בדיון בנוגע לעבירה על חוק שכר שווה, הכיצד?
ברור ששכרה של פקידה בבנק לא יהיה שווה לשכרו של מנהל מחלקת כספים, אך במידה ושכרה של מתכנתת בחברת מחשבים יהיה שונה משכרו של מתכנת, או אז קמה עילה לתביעה בגין הפליה על רקע מגדרי.
קראו עוד בתחום:
- קראו על זכויות נשים בעבודה
- האם ניתן לדחות בקשתה של אישה בהיריון להתקבל לעבודה?
- הטרדה מינית במקום העבודה, פיצויים ללא הוכחת נזק
מהו חוק שכר שווה?
חוק שכר שווה נחקק לראשונה בשנת 1964 וקבע את העיקרון לפיו עובדת ועובד במקום עבודה יהיו זכאים לשכר שווה בעד אותה העבודה. עקרון הזכאות לשכר שווה בשל עבודה שוות ערך (ביטוי שיפורט בהמשך) הוא עקרון יסוד אוניברסאלי מכוח אמנת ארגון העבודה בדבר השוויון בשכר.
כיום ברור כי אחד הגורמים לפער בין שכר הנשים לשכר הגברים הוא השכר הנמוך המשולם עבור מקצועות או תפקידים שרוב העוסקים בהם הן נשים. החוק הרחיב את היקף תחולת השוואת השכר הקבועה בחוק שכר שווה לעובדת ולעובד, התשכ"ד – 1964 בכך שהשוואת השכר תחול לא רק לגבי עבודה שווה או שווה בעיקרה בלבד, אלא גם לגבי עבודה שוות ערך.
מהי קבוצת השיוויון?
סעיף 2 לחוק שכר שווה קובע - "עובדת ועובד המועסקים אצל אותו מעביד באותו מקום עבודה זכאים לשכר שווה בעד אותה עבודה, עבודה שווה בעיקרה או עבודה שוות ערך". תחולת החובה לנהוג בשוויון תלויה בהגדרת הקבוצה לצורך אותו עניין.
גבולות הקבוצה הינם גם גבולות השוויון, ומכאן שמה – "קבוצת השוויון". קבוצת השוויון הינה הקבוצה הכוללת את אלו המבצעים אותה עבודה, עבודה שווה בעיקרה או עבודה שוות ערך ממנה ייגזרו דרישות השוויון בשכר בהתאם לחוק שכר שווה.
קראו גם:
- גבר שכיר הרוויח כמעט 60% יותר מאישה ב-2008
- פערי שכר בין ערבים ליהודים ובין נשים לגברים מונעים הצטרפות ישראל לארגון ה-OECD
- הצעת חוק - הסדרת פיטורי נשים בהריון בצבא קבע
משמעותה של הפליה פסולה, הנוגדת את עיקרון השוויון, היא נקיטת יחס שונה אל שווים או הבחנה בין אדם לאדם או בין עניין לעניין מטעמים לא ענייניים. ערך השוויון ואיסור ההפליה הנגזר ממנו קיבל ביטוי רחב בפסיקות בית המשפט העליון ובבית הדין לעבודה במרוצת השנים.
מהי עבודה שוות ערך?
החוק הרחיב, הלכה למעשה, את קבוצת בני האדם שכלפיהם נדרש יחס שווה במובן זה שלא רק עובדת ועובד המבצעים את אותה עבודה יהיו זכאים לשכר שווה, אלא גם אלו המבצעים עבודה שווה בעיקרה או עבודה שוות ערך. דהיינו, לאחר שנקבעת קבוצת השוויון יש להחליט באופן שוויוני בתוך קבוצה זו, כלומר לבחון את דרישות השוויון בתוך הקבוצה.
הגדרת קבוצת השוויון וקביעת בסיס הזכאות להשוואת השכר צריך שייעשו באופן ענייני, לפי תוכנו המעשי של התפקיד המבוצע והחלק החשוב והעיקרי שבו, כפי שמגדיר חוק הגנת השכר. סעיף 3 לחוק קובע כי עבודה תהיה שוות ערך לחברתה אם הן בעלות משקל שווה.
עבודה תהיה שוות ערך בין היתר מבחינת הכישורים, המאמץ, המיומנות והאחריות הנדרשים לביצוען ומבחינת התנאים הסביבתיים שבהם הן מבוצעות. במילים אחרות - במקום בו נדרשים אותם כישורים, אותה רמת מאמץ בביצוע העבודה, אותה מיומנות בביצוע, אותה רמת אחריות, אותם תנאים סביבתיים, הרי שאז בפנינו עבודות בעלות ערך שווה, אשר העובדים בהן זכאים לשכר שווה.