שינוי חד-צדדי של חוזה העבודה כאשר אין הסכמה בין הצדדים
דרגו את המאמר |
|
![]() |
התקבלו 11 דירוגים בציון ממוצע: 4.5 מתוך 5 |
בג"צ מילפלדר ואח’ נ’ בית הדין הארצי לעבודה ואח’
העותרים הם כבאים המועסקים ע"י איגוד ערים נתניה. הכבאים מקבלים 36 שעות מנוחה לאחר שבוע עבודה. בעקבות הסכם קיבוצי שנחתם נקבע כי מעתה ואילך הכבאים יקבלו 25 שעות מנוחה. מסיבות שאינן ברורות, איגוד הערים נתניה, המשיך לתת להם 36 שעות מנוחה בתשלום במשך כ-5 שנים לאחר חתימת ההסכם הקיבוצי. ההחלטה כי הכבאים יקבלו 25 שעות מנוחה יושמה בסופו של דבר רק לאחר 5 שנים.
האם איגוד הערים רשאי לבטל באופן חד צדדי תניה בחוזה עבודה אישי לתקופה בלתי קצובה?
2. הכרת המעביד בחופשה שבועית בת 36 שעות מנוחה, מעניקה זכות לכל אחד מהעובדים כנגד המעביד. זכות זו איננה מהווה חוזה עצמאי, אלא מהווה תנאי מכללא בחוזה העבודה האישי, שאינו כולל הוראה מפורשת או משתמעת, לפיה נתונות למעביד הרשות והיכולת לשנות בו תניה באופן חד צדדי ללא הסכמתו של כל עובד ועובד.
3. המבקש להתנער חד-צדדית מחובה חוזית, חייב להבטיח כי תוענק לו סמכות לכך. בהעדר הוראה בדין, המעניקה סמכות כזו, דרושה הסכמתו של הצד האחר.
4. הודעת המעביד בדבר שינוי התניות לעניין שעות המנוחה, מהווה הפרה מצידו של חוזה העבודה האישי, מבלי שהפרה זו הביאה לביטול התניות או לשינוין.
לסיכום,
קשר העבודה הוא בראש ובראשונה קשר חוזי כך שמה שנולד בהסכמה צריך להשתנות בהסכמה. אכן לאחר תקופת זמן של 5 שנים נוצר תנאי מכללא, אבל המעסיק לא יכול לשנות זאת באופן חד צדדי. התנאי הופך למוחלט.