www.ovdim.org.il

שאלות מכשילות בראיון עבודה

דרגו את המאמר
  התקבלו 20 דירוגים בציון ממוצע: 3.2 מתוך 5

ראיון עבודה הינו אחד השלבים החשובים ביותר (אם לא החשוב מכל) בהליך קבלה לעבודה. מדובר למעשה במעין פרק זמן בן כ-15 עד 30 דקות אשר במהלכו "נחרץ" גורלו של המועמד לעבודה. ראיון עבודה מוצלח יכול להביא לקבלה לעבודה (או למעבר לשלב הבא בהליך הגיוס), ואילו כישלון בראיון עלול בהחלט לגרום ל"חיסול הסיכויים" ומפח נפש. אחד החששות העיקריים של מועמדים לעבודה העומדים בפני ראיון עבודה נוגע למענה לשאלות "מכשילות".

 

שאלות מכשילות יכולות להיות שאלות "רגילות" המוגשות למרואיין במסווה, או שאלות מפתיעות שנועדו לבחון את התמודדותו של האחרון במצבי לחץ. להלן דוגמא למספר שאלות מכשילות בראיון עבודה והדרך הנכונה להתמודד עימן.

 

ספר לי קצת על עצמך

 

שאלה זו מופיעה פעמים רבות בתחילתו של ראיון העבודה. לכאורה, מדובר בשאלה אשר במסגרתה מתאפשר למועמד להציג את סיפור חייו בקצרה, ככל שהדברים רלבנטיים למשרה המדוברת. מבחינת המראיין, שאלה זו מבקשת להתחקות אחר הקריירה של המועמד לעבודה, הניסיון שלו, השכלתו ויכולתו ללמוד במהירות את התפקיד. כמו כן, ניתן להסיק משאלה זו מסקנות שונות אודות שביעות רצונם של המעסיקים הקודמים מעבודתו של המועמד (לדוגמא, עבודות ממושכות במקום עבודה אחד, התקדמות בתפקידים וכדומה).

 

      קראו עוד בתחום:

 

הדרך הטובה ביותר להתמודד עם השאלה הנ"ל הינה על ידי התייחסות קצרה לסיפור החיים הקרייריסטי תוך קשירת הדברים באופן ברור למשרה המוצעת. חשוב להתמקד בסוגיות כגון מוסר עבודה, סולם ערכים והדברים אשר מניעים את המועמד בעבודה. תשובה לשאלה זו יכולה להיות קצרה ועניינית, ואין צורך להיכנס לפרטים ספציפיים הנוגעים לכל תפקיד ותפקיד שהמועמד מילא בעברו התעסקותי.

 

מהם החסרונות שלך?

 

השאלה "האלמותית" בראיונות עבודה. בראיונות רבים עולה בשלב מסוים השאלה הניצחת בדבר חסרונותיו של המועמד לעבודה. בעת ששאלה זו "עולה לאוויר", חשוב לא להתרגש ולענות בכנות תשובות אמיתיות. כמו כן, מיותר לציין כי יש לנסח את התשובה באופן חיובי, גם כאשר מדובר בחסרון. לדוגמא, עקשנות תוצג עם "רצון אמיתי להתפשר כשצריך" או "קושי בקבלת ביקורת" יקושר ל"שאפתנות ופרפקציוניזם". כאשר המועמד מפרט את חסרונותיו, חשוב למנות חיסרון אחד או שניים ולא להתחיל להציג את מלוא הפגמים מקדמת דנא. יתרה מזאת, מעסיקים מעריכים מועמדים כנים המודעים לחסרונותיהם, אך גם כאלה אשר יודעים להציג כיצד הם "עובדים על עצמם" לשם שיפור עצמי.

 

מהם יתרונותיך?

 

מועמדים רבים אוהבים לענות על השאלה הזו וזאת משום שהם רואים בה פתח להציג את "מרכולתם" בפני המראיין. חשוב אפוא לדעת כי שאלה זו יכולה להיות גם קרדום לחפור בו. אי לכך, כאשר אתם מציגים את יתרונותיכם, יש להצמיד אותם לתפקיד הרלבנטי ולהראות כיצד יתרונות אלה יסייעו לכם לבצע את המשרה המוצעת על הצד הטוב ביותר. בעת הצגת היתרונות, יש להקפיד על כנות והדגשת התכונות החזקות אשר יביאו להעדפתכם על פני המתחרים הנוספים על המשרה.

 

כפי שצוין לעיל, פתח להצגת יתרונות עלול להיות גם חרב פיפיות. חשוב אפוא לא להפריז ולהגזים וזאת על מנת שלא להיתפס בהתנשאות או רברבנות. עם זאת, אין זה המקום לשמור על צניעות או ערפול ויש למקד את היתרונות בתפקיד העומד על הפרק. הצהרות בדבר "חריצות" או "יכולת טובה לעבוד עם אנשים" עלולות להיחשב ככלליות מדי. אי לכך, ניתן לטעון אותן לצד דוגמאות ספציפיות (לדוגמא, "אני עובד חרוץ, אין לי בעיה לעבוד שעות נוספות. בעבודתי הקודמת נדרשתי פעמים רבות להישאר עד מאוחר על מנת להשלים פרויקט חשוב ועשיתי זאת בשמחה"). כפי שניתן לראות, שאלת "היתרונות" מבקשת לבחון את ביטחונו העצמי של המועמד ואת התאמתו הספציפית לתפקיד.

 

שאלות לגבי עבודה בעבר

 

מקומות עבודה בעבר, אשר מפורטים בקורות החיים, יכולים לסייע למועמד לראיון עבודה אך גם להכשילו. לדוגמא, מעבר בין עבודות לאחר תקופות קצרות מצביע על חוסר יציבות והעדר יכולת התמדה. כמו כן, פיטורים ממקום עבודה הינם - ללא ספק - כתם על קורות החיים (גם כאשר מאחוריהם "עוול עצום" שנעשה לכם). לעומת זאת, גם הישארות במקום עבודה אחד במשך תקופה ארוכה, ללא הוכחה של התקדמות בתפקידים משמעותיים, עלולה להיות לרועץ למועמד, וזאת משום שהיא מעידה על העדר שאפתנות ו/או רצון להתקדם.

 

בעת הצגת מקומות העבודה הקודמים, חשוב לעמוד על ההיבטים החיוביים ולהחליש את הסוגיות השליליות. למשל, ניתן להציג גם פיטורים כ"פרידה הדדית בעקבות שחיקה ורצון להתקדם שלא נענה והשפיע על טיב העבודה". במקרים אחרים, ניתן לטעון כי "אמנם פוטרתי, אך למדתי מכך והסקתי את המסקנות הרלבנטיות" (תשובה זו מעידה על בגרות, רצינות ויכולת לקיחת אחריות).

 

הישארות במקום עבודה אחד לאורך זמן ללא התקדמות יכולה להיות מוסברת כ"רצון להשקיע בלימודים" או כ"שביעות רצון וסיפוק מהתפקיד". במידה וישנם ממליצים, אין כל ספק שהדבר יכול להועיל לכם בזמן ראיון העבודה. ניתן להפנות את המראיינים לגורם חיובי במקום העבודה הקודם אשר יוכל להעיד על טיבו של המועמד ואיכויותיו.

 

במידה והתפטרתם ממקום העבודה הקודם, חשוב לא להכפיש את העסק או לדבר עליו סרה בפני זרים. אין צורך להסביר אפוא כי מדובר בהתנהלות אשר מעידה על העדר לויאליות. עובדים אשר בעברם מספר רב של מקומות עבודה יכולים להסביר זאת כרצון להתקדם וחסימת דרכם המקצועית. עם זאת, הטחת האשמות בשורה ארוכה של מעסיקים מעידה על חוסר רצינות, העדר בגרות, וחשוב מכך - חוסר יכולת לקחת אחריות ולהתחייב למקום עבודה לאורך זמן. אי לכך, יש להציג את המעברים כ"מהלכים שנעשו בשל נסיבות מקצועיות", אך מבלי להעניק פרטים בלתי חשובים אשר עלולים לגרום להצגת המעברים כעניין שלילי.
 

לשאלות, תגובות או הערות בנושאי דיני עבודה וזכויות לחץ/י כאן

 


פסקי דין וחדשות - ראיון עבודה

האם קבלת עובד על בסיס ראיון עבודה שנוהל בחוסר תום לב הצדיק פיצויים בעקבות פיטורים לאחר ימים ספורים בלבד? 

בעת קבלה לעבודה בנמל אשדוד, נדרש המועמד להצהיר על קרובי משפחה העובדים בחברה הממשלתית... 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.