www.ovdim.org.il

האם קיימת חובה לגלות על הריון בראיון עבודה?

דרגו את המאמר
  התקבלו 7 דירוגים בציון ממוצע: 3.5 מתוך 5

חובת גילוי ההיריון בראיון עבודה


נשים רבות נתקלות בבעיה כאשר הן מנסות להתקבל לעבודה לאחר שנכנסו להיריון. בעיה זו הוכרה גם בחקיקה וגם בפסיקה, ומטריית הגנה חוסה על הנשים ההרות, הן במסגרת חוק עבודת נשים, והן במסגרת חוק שוויון ההזדמנויות בעבודה. השלכות אלה אינן מצדיקות חיובה של העובדת לגלות את עובדת ההיריון במו"מ לקבלתה לעבודה.

 

מדוע מעסיקים אינם רוצים לקבל נשים בהריון?


אכן, לעובדה שהעובדת בהריון בעת קבלתה לעבודה יש השלכות על המעסיק. ראשית, העובדת עשויה להעדר מעבודתה במידה זו אחרת עקב ההיריון מסיבות שונות (בדיקות שגרתיות, צורך בשמירת הריון וכו’).

 

      קראו גם בתחום:

 

שנית, ככל שההיריון יושלם בהצלחה היא עתידה להעדר מעבודתה עקב יציאתה לחופשת הלידה, ועל המעביד יהיה להכשיר ולהעסיק עובד מחליף. ובנוסף, היות העובדת בהריון עשוי להטיל על המעביד מגבלות בסיום קשר העבודה הן בתקופת ההיריון והן בתקופת חופשת הלידה ולאחריה. עם זאת, מן הפסיקה ידוע כי השלכות אלה אינן מצדיקות חיובה של העובדת לגלות את עובדת ההריון במו"מ לקבלתה לעבודה.

 

עד חודש חמישי - לא קיימת חובת גילוי

 

סעיף 10 לחוק עבודת נשים, תשי"ד – 1954 קובע כי "עובדת שהיא בחודש החמישי להריונה תודיע על כך למעביד. על פי החוק, משעשתה העובדת כך או משנודע למעביד על ההיריון בדרך אחרת, פטורה העובדת משעות נוספות ועבודה במנוחה השבועית מהחודש החמישי להריון ואילך.

 

 

סעיף זה לחוק מחייב את העובדת להודיע למעביד על הריונה בכדי לזכות בהקלות במקום העבודה, אך האם מוטלת עליה החובה מכוח החוק לגלות את עובדת הריונה במסגרת ראיון עבודה? במילים אחרות – האם אי גילוי ההיריון התנהגות בחוסר תום לב על פי חוק החוזים?

 

חוזה עבודה מבלי לספר על ההריון - האם התנהגות בחוסר תום לב?


חובת הגילוי ביחסי עבודה היא מוגברת, אך איננה מוחלטת. חובת הגילוי המוגברת המוטלת על העובד הפוטנציאלי, המועמד לעבודה, פוגעת בפרטיותו. באופן זהה, חובת הגילוי המוגברת המוטלת על המעביד הפוטנציאלי פוגעת בפרטיותו של מעביד זה. עומדים זה מול זה שני אינטרסים נוגדים, אשר צריך לאזן ביניהם.


ככלל, בהעדר נסיבות חריגות בהן ההיריון הוא עובדה רלוונטית למשרה המוצעת, אין לחייב מועמדת לעבודה לגלות את עובדת הריונה (קל וחומר כאשר היא מצויה בשלבים הראשונים של ההיריון). זאת, הן לאור הוראות חוק השוויון ותכליתו והן על פי הפסיקה בעניין חובת הגילוי בכלל. סעיף 2(א) לחוק השוויון אוסר בפירוש אפליית עובדת מחמת הריונה בכל ההיבטים הקשורים בעבודה (קבלה לעבודה, תנאי עבודה, קידום בעבודה, פיטורים).

 

      דוגמאות לפסקי דין בנושא:

 

במידה וההריון הינו עובדה רלבנטית - העובדת חייב לדווח עליו

 

עם זאת, החוק קובע גם סייג שלפיו - אין רואים הפליה לפי סעיף זה כאשר היא מתחייבת מאפיים או ממהותם של התפקיד או המשרה. מכאן, כי למעט במקרים בהם עובדת ההיריון רלוונטית לאופיו או מהותו של התפקיד (לדוגמא, אישה בהיריון לא תסתיר את הריונה במסגרת ראיון עבודה לעבודת אבטחה).

 

לסיכום, כל אימת שמדובר בעובדה לא רלוונטית, שלא אמורה להיות שיקול בקבלה או אי קבלה לעבודה, אין להטיל על העובדת חובה לגלות היריונה.

לשאלות, תגובות או הערות בנושאי דיני עבודה וזכויות לחץ/י כאן

 

פניה אל עורך דין דיני עבודה

הפניה ללא התחייבות מצדך או מצד עורך הדין

שלח

פסקי דין וחדשות - זכויות נשים - זכויות אישה

מפיקת כנסים טענה שפוטרה שלא כדין במהלך טיפולי פוריות בניגוד לתקופה המוגנת על פי חוק עבודת נשים וחוק שוויון הזדמנויות בעבודה.  

לאחר שהמזכירה סיפרה כי היא בהריון, המנהלת זימנה אותה לשיחה והודיעה לה כי עקב קיצוצים אין מנוס אלא להורות על פיטוריה. 

אם חד הורית דרשה פיצויים בגין פיטורין שלא כדין בטענה כי פוטרה בעת ששהתה בחופשת מחלת ילד. 

מועמדותה של צעירה לתפקיד קופאית ברשת שופרסל נדחתה, לאחר שהצהירה כי היא בהיריון.  

בעת סגירת מכון הכושר, מדריכת הפילאטיס שפוטרה היתה בהריון, ומאחר שהמכון המשיך לפעול לאחר החלפת הבעלים, המדריכה טענה כי מדובר בפיטורין שלא כדין ודרשה פיצויים בהתאם.  

התובעת טענה כי פוטרה במהלך ההריון, אולם המעסיקה טענה מנגד כי בעת השימוע העובדת לא ציינה כי היא בהריון. 

הקוסמטיקאית שהעניקה טיפולים לאורחי המלון, כנגד חשבוניות וקבלות, דרשה להכיר בה כעובדת ולקבל פיצויי פיטורין.  



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.