מהו מעמדו של פרילנסר לצורך קבלת פיצויי פיטורים?
דרגו את המאמר |
|
![]() |
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 2.0 מתוך 5 |
עע 300274/96 שאול צדקא – גלי צה"ל
החל מסוף שנת 1983 ועד לשנת 1990 שימש צדקא, בנוסף לתפקידו ככתב עיתון "הארץ" בבריטניה, גם ככתב גל"צ. תפקידו של צדקא ככתב עיתון "הארץ" היווה את עבודתו העיקרית של צדקא בבריטניה ובשל כך אף זכה העיתון לעדיפות בקבלת כתבות.
מאחר שלא הייתה לגל"צ האפשרות לממן כתב קבוע בבריטניה, נהגה התחנה להתקשר עם כתבי עיתונים ישראליים, אשר שהייתם בבריטניה מומנה על-ידי העיתון וכזו הייתה ההתקשרות גם עם צדקא. בסוף שנת 1983 הגיעו צדקא וגל"צ לידי הסכם, לפיו ישמש צדקא ככתב גל"צ בבריטניה, במעמד "משתתף חופשי", החל מחודש נובמבר 1983. צדקא שימש בתפקיד זה עד למועד בו שיגרה התחנה לצדקא מכתב שבו הודיעה לו על הפסקת עבודתו, לאחר כשמונה שנות עבודה.
האם עיתונאי, אשר שימש ככתב עבור גלגל"צ בבריטניה במשך כשמונה שנים, זכאי לכל או לחלק מהזכויות המוקנות ל"עובד" של גל"צ?
1. חלקו של "המשתתף החופשי" במפעלו של מקבל העבודה וכפיפותו למסגרתו הארגונית שונים משל "העובד הרגיל".למשתתף האישי רק חלק מן המאפיינים של עובד רגיל.
2. עובדים רבים בענף התקשורת מועסקים באמצעות חוזים לתקופה קצרה או חוזים שניתן לסיים בכל עת. כוח המיקוח של עובדים אלה אל מול המעסיקים חלש במיוחד. משכך, מתעורר הצורך להבטיח למבצעי עבודה בענף התקשורת שוויון וכן זכויות מכוח משפט העבודה המגן וחקיקת הבטיחות.
עם זאת, ולצד הדאגה להגנה על עובדי ענף התקשורת, ראוי להדגיש כי ענף התקשורת הוא ענף דינמי המחייב שמירה על גמישות ניהולית. גמישות זו דרושה למעסיקים בענף התקשורת על-מנת שיוכלו להתמודד עם השינויים התדירים בהיקף העבודה, בהיקף התכניות ובדרישות ציבור הצרכנים.
3. היום קיימת קבוצת מבצעי עבודה הממוקמים מחוץ למעגל ההגנה של משפט העבודה, ולדידי יש להעניק להם חלק מאותן זכויות. על-אף שאין זה נכון להעניק לכל "משתתף חופשי" מלוא זכויות של עובד, כן אין זה הוגן לשלול ממנו את כל אותן הזכויות.
מחד – אין ל"משתתף חופשי" מספיק סממנים כדי להגדירו כ"עובד" ובמידה מסוימת הוא מנהל עסק זעיר של מתן שירות אישי מקצועי; מאידך – במקרים רבים "המשתתף החופשי" אינו "עצמאי" וקיים בינו לבין מקבל עבודתו תלות כלכלית ומאפיינים מסוימים של "עובד".
4. ההבחנה בין סוגי משתתפים חופשיים:
- משתתף חופשי אותנטי: ייהנה מסל זכויות משפט העבודה באמצעות מבחן התכלית שכן לא ניתן לסווגו כעובד או כעצמאי.
- דמוי משתתף חופשי: הינו עובד לכל דבר, אשר זכאי לכל זכויותיו של עובד על פי משפט העבודה.
5. בעניינו, צדקא לא היה עצמאי במובן שהעסיק או הפעיל עובדים אחרים. השירות שסיפק צדקא לגל"צ היה אישי. צדקא לא מסר את עבודתו בדרך של מיקור-חוץ. אולם, צדקא ניהל מעין עסק זעיר שבנוי כולו על עבודתו. הוא סיפק כתבות למספר גופים.
הוא קבע את היקף ושעות עבודתו. צדקא קבע אם הוא "מקבל" עבודה, בכך שהחליט מתי להכין כתבה לגל"צ ומתי לעשות דברים שאינם נוגעים לגל"צ וכו’. ניהול עסק זעיר, שבנוי כולו על העבודה האישית של צדקא ושאינו עסק של עצמאי, הינו סממן של "משתתף חופשי".
6. צדקא לא היה "עובד" או "עצמאי" אלא "משתתף חופשי". משכך, יש ליישם על צדקא את המבחן התכליתי ומכוחו להעניק לו זכויות של "עובד", כפי שהן קבועות בחוק פיצויי פיטורים ובחוק הגנת השכר.
לסיכום,
משתתף חופשי אותנטי הינו מי שלא ניתן לסווגו כעובד או כעצמאי. יש ליישם את מבחן התכלית ולבחון האם לצורך עניין ספציפי, דוג’ דמי אבטלה, פיצויי פיטורים, יש לראות במשתתף החופשי כעובד.