פיצויים לעובד אשר לא קיבל תנאי העסקה בכתב
דרגו את המאמר |
|
![]() |
התקבלו 5 דירוגים בציון ממוצע: 4.8 מתוך 5 |
חוק – פיצויים לעובד בגין אי פירוט תנאים
האם העלאת השכר הייתה מוסכמת מראש או שמא היא מעידה על שביעות רצון מהעובד? האם העובד היה זכאי לתשלום בגין שעות נוספות כבר החל מהשעה השביעית? האם הוסכם על הצדדים כי העובד יוכל להשתמש ברכב החברה בזמנו הפרטי?
לא אחת, ניטשת מחלוקת של ממש בין עובדים למעבידים בבית הדין לעבודה, בנוגע לתנאי העסקתו המוסכמים של העובד. הצעת חוק של חיים כץ (ליכוד), מרינה סולודקין (קדימה) ושלי יחימוביץ' (עבודה) מתכוונת אפוא להתמודד עם תופעה זו. על פי הצעת החוק, אשר עברה ביום רביעי במליאת הכנסת בקריאה שנייה ושלישית, מעסיק אשר לא ימסור לעובד, בכתב, מסמך ובו מפורטים תנאי ההעסקה, עלול להיות מחויב בתשלום פיצויים לעובד על סך 15,000 שקלים.
קראו עוד בתחום זה:
- אי חתימה על הודעה לעובד, האם היא תקפה?
- האם פיטורי עובדת בטיפולי פוריות היו משיקולים ענייניים?
- מעביד ישלם פיצויים בסך 50,000 שקלים בגין הפרת חוק שוויון הזדמנויות בעבודה
- פיטורי עובדת בהריון יבוטלו וצו עשה לשם השבתה לעבודה
החוק עוסק גם במקרים בהם העובד לא קיבל מסמך כאמור, ובשלב מסוים מוגשת על ידי האחרון תביעה כנגד המעסיק. על פי החוק, כאשר אין מסמך המסדיר בכתב את תנאי ההעסקה, חזקה על טענותיו של העובד כי הן נכונות ועל המעביד מונח נטל ההוכחה. מעביד אשר יפר באופן סידרתי את הוראות החוק, עלול לשלם פיצויים גבוהים עוד יותר (30,000 שקלים בגין הפרת החוק כלפי ארבעה עובדים בתוך שנתיים וחצי).
הצעת החוק מהווה אפוא הרחבה של חוק אשר התקבל לפני כתשע שנה (חוק הודעה לעובד, תנאי העסקה) ובתוכו קופלה חובתו של המעביד למסור תנאי העבודה לעובד בתוך חודש מתחילת העסקתו. למעשה, התיקון נולד מתוך בדיקות אשר ערך משרד התמ"ת ומהן עלה כי למעלה מ-90% מהמעסיקים מפרים את החוק. חשוב לציין כי פיצויים אלו אינם אוטומטים והעובד יהיה זכאי להם אך ורק במסגרת תביעה אזרחית. הפורום לאכיפת זכויות עובדים, וארגון קו לעובד, היו שותפים בכתיבת החוק.