פיטורין לאחר קבלת צו מילואים, האמנם?
דרגו את המאמר |
|
![]() |
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 1.0 מתוך 5 |
ערעור על פיטורין לאחר קבלת צו מילואים
על מי מוטל נטל ההוכחה?
במקרים בהם מוגשת תביעה בגין פיטורין שלא כדין, תוך חשד ששירות בצבא המילואים היווה גורם להחלטת ההנהלה – מוטל נטל ההוכחה על המעסיק להוכיח בבית המשפט כי הפיטורים נעשו משיקולים שאינם שירות המילואים.
ערעור על החלטה של וועדת התעסוקה לפי חוק חיילים משוחררים בגין החלטה להתיר פיטוריו של עובד, הוגש לפתחו של בית הדין לעבודה ולהלן הפרטים.
קראו עוד בתחום:
- עבודה בעת מלחמה, מה הזכויות שלך?
- פיצויי פיטורים - שירות מילואים - ועדת התעסוקה
- תביעה של מלצרית בבית מלון באילת לפיצויי פיטורין והלנת פיצויים
פוטר בעקבות תלונת לקוח, האמנם?
המערער פוטר מהחברה הנתבעת לאחר שעבד בה כשנה וארבעה חודשים, ובששת חודשי עבודתו הראשונים עבד במחלקת מכירות. לטענת החברה, במחלקת המכירות לא היו מרוצים מעבודתו ומנהלת המחלקה ביקשה לפטרו. עם זאת, מנכ"ל החברה החליט להעביר את העובד למחלקת השירות. במחלקת השירות מצא המערער את מקומו ומנהל המחלקה אהב אותו והיה מרוצה מעבודתו.
עשרה חודשים לאחר מכן, החליט מנכ"ל החברה להביא את עבודתו של המערער לסיום, בעקבות תלונה שקיבל מלקוח. לפי עדותו של המנכ"ל, הלקוח התלונן בפני המערער כי לצורך קבלת תמיכה טלפונית היה עליו להמתין זמן רב, והאחרון השיב לו כי עקב צמצומים בחברה, השירות ירוד. המנכ"ל הוסיף וטען בבית המשפט כי לתלונה זו קדמה תלונה אחרת אשר התקבלה כחודש לפניה ואי לכך הוחלט להביא לפיטוריו של העובד לאלתר.
קראו גם:
- פיטורין בעקבות סכסוך עם האחראי - האם פיטורין שלא כדין?
- הרמת מסך ההתאגדות ותשלום פיצויים באופן אישי על ידי בעל הבית, האמנם?
- האם עובדת שאינה יכולה לעבוד יותר במסגרת משמורת תזכה לפיצויי פיטורין?
הפיטורין נכנסו, אם כן, לתוקפם למרות ניסיונותיו של מנהל המחלקה האישי של המערער למנוע מהמהלך לצאת אל הפועל. המנכ"ל פיטר את העובד לאלתר, תוך שהוא אינו מעניק לו אפילו את זכות השימוע המינימאלית. המנכ"ל טען בבית המשפט כי הפיטורים המיידים נבעו משום שהוא מייחס חשיבות רבה לשירות אשר ניתן ללקוחות ומנהיג מדיניות של אפס סובלנות כלפי טעויות בתחום זה.
האם הפיטורין אסורים למרות שהמנכ"ל לא ידע על המילואים?
בעת קבלת הודעת הפיטורים, היה בידו של המערער צו לשירות מילואים למשך 16 יום. המערער הודיע על הצו למנהל מחלקת השירות, מיד עם קבלתו, וזה העבירו לסמנכ"ל כמקובל בחברה.
הסמנכ"ל לא יידע את המנכ"ל בנוגע למילואים, גם לאחר שהחליט האחרון לפטר את העובד לאלתר. עובדה נוספת היא - שגם מנהל המחלקת השירות לא יידע את המנכ"ל בנוגע לצו המילואים למרות שניסה לשכנעו לא לפטר את העובד.
ועדת התעסוקה מאשרת את הפיטורין
ועדת התעסוקה נימקה את החלטתה לאשר את הפיטורים בכך שמנכ"ל החברה, אשר פיטר את המערער, לא ידע על שירות המילואים הצפוי. זאת ועוד, הועדה לא העלימה עיניה מכך שישנם בחברה עובדים נוספים היוצאים תדיר למילואים ואינם מפוטרים. הועדה הוסיפה ואמרה שהמערער לא שמע כל טרוניה באשר למילואים בעת פיטוריו. כמו כן, המערער עצמו לא העלה על דעתו שהפיטורים הם בשל שירות המילואים הצפוי, על פי מסקנות הועדה.
בית המשפט קיבל את החלטתה של ועדת התעסוקה, ודחה את ערעורו של העובד. השופט קבע כי מהעדויות עלה בבירור, שהמנכ"ל לא ידע על מילואיו הצפויים של המערער - לא בעת שהחליט על הפיטורים ולא בזמן בשיחתו עם מנהל מחלקת השירות.
בית המשפט גרס כי מבחינתו של המנכ"ל לא היה קשר בין הפיטורים למילואים, משלא ידע על המילואים לא בשלב ההחלטה וגם לא בשלב מאוחר יותר. אי ידיעתו של המנכ"ל על המילואים הצפויים היה כראיה חותכת שהפיטורים היו בשל טעם שאינו שירותו של העובד.
נציין כי לידיעה זו (או ליתר דיוק – אי ידיעה זו) יש משקל רב, בניגוד לידיעת מעביד על הריונה של עובדת אותה הוא מבקש לפטר (ראו זכויות נשים בעבודה).