האם עבודה בדרכים היא משרת אימון אשר מזכה בתשלום שעות נוספות?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
שעות נוספות עבור עבודה בדרכים
חוק שעות עבודה ומנוחה חל על כל עובד אלא אם הוצא מתחולתו על-ידי סעיף 30(א) לחוק. סעיף זה קובע כי החוק אינו חל על העבדתם של מספר סוגי עובדים. בין השאר נמנים על קבוצה זו עובדים בתפקידי הנהלה, עובדים בתפקידים הדורשים מידה מיוחדת של אמון אישי, ו\או עובדים שתנאי עבודתם ונסיבותיה אינם מאפשרים למעביד על פיקוח על שעות העבודה והמנוחה שלהם.
עובד אשר הוצא מתחולת החוק, דרך סעיף 30(א), אינו זכאי לתוספות השכר שנקבעו בחוק עבור שעות עבודה נוספות. כמו כן, במקרה זה לא יחול על אותו העובד סעיף 5 לחוק הגנת השכר הקובע איסור שכר הכולל תשלום בעד שעות נוספות. לאמור, עובדים אלו זכאים לשעות נוספות הכללות בשכרם הבסיסי (שעות נוספות גלובליות).
שימו לב, הלכה פסוקה היא כי את חוק שעות עבודה ומנוחה יש לפרש תוך מתן ביטוי למדיניות חברתית-סוציאלית ראויה. בתי הדין לעבודה קבעו כי מדיניות זו קובעת מסגרת נורמטיבית של שעות עבודה במשק ומונעת מעובד וממעסיקו להסכים על מסגרת שעות עבודה הפוגעת באיכות החיים של העובד. אי לכך, הפסיקה קבעה כי יש לפרש את סעיף 30(א) לחוק שעות עבודה ומנוחה בצמצום, זאת על מנת למנוע הוצאתם של עובדים רבים מחוץ לתחולת החוק.
לדוגמא, סעיפים אלו אינם מוציאים מתחולתו של החוק נהג אמבולנס אשר ביצע את עבודתו לבדו, ותפקידו הורכב מיציאה לנסיעות על-פי קריאות וללא נוכחות הממונים עליו.
בית-הדין נימק זאת בכך שסעיף 30(א) נועד לחול במקרים שבהם נשללת מהמעביד "כל אפשרות פיקוח" על שעות עבודתו של העובד. בפסק-דין זה נכתב כי סוג העבודות שיוצאות מתחולת הסעיף הן עבודות שבהן הקשר של העובד עם ’מקום העבודה’ במובן הפיסי הוא באקראי או שאינו קיים כלל. במקרה זה, בית הדין קבע כי הייתה אפשרות לפקח על שעות עבודתו באמצעות הרישום שניהל העובד ובו רשם מתי יצא באמבולנס בתפקיד ומתי חזר.
כיצד ניתן לקבוע משרת אמון אישי?
הלכה פסוקה היא כי מהות יחסי עובד-מעביד היא כזו הדורשת יחסי אמון ומהימנות בין עובד למעבידו. עם זאת, בכדי ליפול בגדר החריג לחוק שעות עבודה ומנוחה נדרשת מידה מיוחדת של אמון אישי. לדוגמא, אחריות רבה במסגרת תפקיד אשר מבצע עובד איננה מהווה עילה להצגתו בתור עובד במשרת אמון אישי.
לדוגמא, אין במסירת מפתחות העסק לעובד בכדי להוכיח מידה מיוחדת של אמון. כמו כן, עבודה מחוץ למפעל איננה מעידה אף היא על אמון אישי המוציא את העובד מהגדרת החוק.
- הפסקה בעבודה במסגרת אמון אישי, האמנם?
- פרשנות חוזה עבודה בין מנהל פונדק 101 לבין כושי רימון
- האם מנהל אשר הפר את אמון החברה יזכה לפיצויי פיטורים חלקיים בלבד?
אכן, דרך העסקה של עובד בדרכים דורשת מתן אמון בעובד, אך עובדים רבים בשוק מבצעים עבודתם מחוץ לחצר המפעל במגוון מקצועות (כגון עובדי שיווק, עובדי תעבורה, רופאים, שליחים, נהגים וכדומה). כמו כן, המגמה בפסיקה כיום קובעת כי מידת האמון הנדרשת בעבודה מחוץ לחצר המפעל פחותה ממה שהייתה בעבר. ידוע כי הממונים במפעל יכולים כיום לשמור על קשר עם העובד באמצעות טלפון נייד ומכשירי קשר אחרים.