נתונים מדאיגים מסקר שנערך בנושא דיני פנסיה וביטוח בקרב אזרחים בישראל
דרגו את המאמר |
|
ישראלים לא מעטים אינם מקפידים על חיסכון ארוך טווח בדמות קרן פנסיה, ואזרחים רבים לא מסוגלים להפגין בקיאות בסיסית במונחים פיננסיים. כך עולה מסקר חדש אשר נערך על ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. בלמ"ס טוענים כי כ-28% מהאזרחים אינם מתחזקים ביטוח מנהלים ו/או קרן פנסיה. למעשה, רק למחצית מהישראלים יש קרן פנסיה ופחות מרבע מהעובדים בישראל רכשו ביטוח מנהלים.
עם זאת, הלמ"ס מצאה כי הישראלים חוסכים בדרכים אחרות. לדוגמא, כ-60% מהישראלים מנהלים חיסכון בבנק, 37% מהם מתחזקים קרן השתלמות ו-35% מהישראלים מחזיקים קופת גמל. לגבי קרן נאמנות, מדובר במנת חלקם של 8% מהישראלים בלבד.
עוד עולה מהסקר כי 14% מהישראלים משקיעים במניות או אגרות חוב. הסקר גילה "בורות" מסוימת מבחינת הציבור בישראל באשר למושגים בסיסיים בעולם הפיננסיים. לדוגמא, ישראלים רבים לא ידעו להגדיר ו/או לפרש (אף באופן שטחי לחלוטין) מונחים כגון תשואות, ריבית ואינפלציה. יודגש כי בקיאותם של הישראלים קטנה באופן משמעותי ביחס לאזרחים במדינות אחרות החברות ב-OECD.
לא רוכשים ביטוחים - מצב לא טוב במגזר הערבי
לגבי פוליסת ביטוח, סקר הלמ"ס מצביע על כך שכשליש מהציבור לא מבוטח בביטוח בריאות ו/או ביטוח סיעודי. מדובר בבעיה אשר הינה חמורה ביתר שאת כאשר העניין מתחלק למגזרים. בקרב בני המגזר הערבי בישראל, כמחצית אינם מבוטחים בביטוח סיעודי או ביטוח בריאות. 62% מבני המגזר הערבי אינם מבטחים את רכבם (50% מקרב כלל הציבור) ו-90% מהערבים אינם רוכשים ביטוח דירה (60% מקרב כלל ציבור בעלי הדירות). זאת ועוד, רק 37% מהאזרחים בישראל רכשו לעצמם ביטוח חיים. בנוגע לתכולת דירה, מדובר בביטוח אשר נרכש רק על ידי 31% מבעלי הדירות במדינה.
במסגרת הסקר, הוצגה לנשאלים השאלה הבאה בדרך של נכון/לא נכון - "השקעה עם תשואה גבוהה נחשבת על פי רוב כהשקעה בסיכון גבוה". 52% מהנשאלים לא השכילו לענות את התשובה הנכונה. כמו כן, למעלה ממחצית מהנשאלים לא ענו נכונה על השאלה הבאה "האם גיוון של תיק השקעות יקטין את הסיכון בו?". באשר למונח אינפלציה, 35% מהנשאלים לא ידעו כיצד מדידתה משפיעה על תפיסת יוקר המחייה.
הסקר המדובר נערך במקביל ב-14 מדינות המשתייכות ל-OECD. לאחר השוואת הנתונים הישראליים עם נתוני שאר המדינות, נראה כי יש הרבה עבודה מבחינת הטמעת מושגים פיננסיים בקרב הציבור בישראל. עם זאת, הסוקרים ציינו לטובה כי 84% מהישראלים אמרו שהם עוקבים אחר הוצאותיהם באופן מסודר ו-4 מכל 5 ישראלים ציין כי הוא מקפיד לשלם במועד את החשבונות הנשלחים אליו. כמו כן, 51% מהנסקרים הביעו רצון להרחיב את ידיעותיהם מבחינת מושגי יסוד בכלכלה.
|