הפיכת עובד קבלן לעובד המעסיק בפועל מכוח סעיף 12א לחוק קבלני כוח אדם
דרגו את המאמר |
|
![]() |
התקבלו 2 דירוגים בציון ממוצע: 1.0 מתוך 5 |
התיקון לחוק קבלני כוח אדם – מתי העובד הוא עובד המשתמש ולא עובד קבלן?
עובדי כוח אדם נחשבים בשוק העבודה לעובדים זמניים, הם בעלי זכויות פחותות ותנאים ירודים לעומת אלה של העובדים קבועים.
התיקון לחוק קבלני כוח אדם, מונע ממעסיקים בפועל להעסיק את עובדי הקבלן, יותר מתשעה חודשים רצופים במטרה לעצור את תחושת הקיפוח והניצול.
במסגרת השינויים שעובר השוק הקפיטליסטי בארץ בשנים האחרונות, משנים גם יחסי העבודה את צורתם הקלאסית ויותר עובדים מועסקים בארגונים וחברות שונות, באמצעות חברות כוח אדם. מערכת יחסי העבודה החדשה כוללת את העובדים, חברות כוח האדם והמעסיקים בפועל.
בתי הדין לעבודה נדרשים להכריע, פעמים רבות, בסוגיית המעביד שחייב בתשלום חובותיהם של העובדים שברשותו.
כך למשל, מה קורה במצב שהמעסיק בפועל החליט לפטר עובד, או במקרה אחר, בו העובד עבר עבירות משמעת מהותיות כלפי חברת הקבלן, אך המעסיק בפועל מעוניין להמשיך להעסיק את אותו עובד.
ההלכה הפסוקה מכירה בכך, כי עובדי הקבלן הם עובדים שנמנים על האוכלוסייה החלשה ביותר בשוק העבודה. במקרים רבים מדובר בעובדים, המגיעים משכבות סוציו אקונומיות חלשות ומחוסרי הגנה.
החוק לקבלני כוח אדם הסדיר את כללי שוק העבודה בישראל. החוק כולל את משטר הרישוי על קבלני כוח אדם, הוא מציין את גבולות ומידת האחריות כלפי עובדי הקבלן, ומפרט מגוון דרישות להבטחת זכויותיהם.
החוק מכיר במסגרת העבודה המשולשת של חברת קבלן, עובד ומשתמש, אך לאחרונה התפתחה תופעה בה עובדי קבלן מעסיקים עובדים באופן זמני, לאורך שנים רבות. מדובר בעובדים שהיו מועסקים תחת חברות קבלן במשך שנים, כאשר הם אינם הופכים לעובדי המעסיק בפועל.
תיקון לחוק העסקת עובדים על ידי קבלני כוח אדם התש"ס - 2000, נועד לשלוט במצב זה, ולהסדיר את זמני העסקתם של עובדי הקבלן.
התיקון לחוק קבלני כוח אדם סעיף 12א:
א.עובדי קבלן כוח אדם לא יעבדו אצל מעסיק בפועל, בתקופה הגבוהה מתשעה חודשים רצופים. התקופה תיחשב לרצופה, גם אם חלה בה הפסקה, לתקופה שלא עולה על תשעה חודשים.
ב.סעיף קטן (א) מורה על כך ששר התמ"ת רשאי, במקרים מסוימים וחריגים, לאשר העסקת עובד אצל מעסיק בפועל, לתקופה הגבוהה מתשעה חודשים, זאת בלבד שתקופה זו לא תעלה על חמישה עשר חודשים.
ג.עובד שהועסק בתקופה גבוהה יותר מתשעה חודשים, או אם ניתנה הארכה לתקופה העולה על חמישה עשר חודשים, ייחשב לעובד המעסיק בפועל, ולא לעובד חברת קבלן.
ד.במקרה ונעשתה העברה מחברת הקבלן למעסיק בפועל, (כמו בסעיף ג) ותק תקופת העובד אצל חברת הקבלן יצורף לותק אצל המעסיק בפועל. כלומר, העובד יהיה בעל ותק ולא יהיה יותר עובד זמני של חברת קבלן.
דוגמא לפסק דין בנושא: