www.ovdim.org.il

סעד זמני בבית הדין לעבודה

דרגו את המאמר
  התקבלו 2 דירוגים בציון ממוצע: 4.5 מתוך 5

סעד זמני בבית הדין לעבודה


השופט אליאסוף דן בדב"ע שנ/9-6 קרן הגמלאות - תנובה פד"ע כב 184 בסמכותו של בית הדין לעבודה ליתן סעד זמני, לרבות סעד הצהרתי זמני. מקור סמכותו של בית הדין האזורי להעניק לבעל דין סעד ארעי מצוי בסעיף 29(א) לחוק בית הדין לעבודה, התשכ"ט-1969. כמו כן, סעיף 39 לחוק מוסיף וקובע כי סעיפים שונים בחוק בתי המשפט, התשמ"ד-1984 יחולו אף הם על בית הדין לעבודה.

 

בין סעיפים אלו ניתן למצוא גם את סעיף 75 לחוק הקובע כי בית משפט אשר דן בעניין אזרחי מוסמך לתת פסק דין הצהרתי, צו ביצוע בעין, צו עשה, צו אל תעשה וכל סעד אחר, ככל שהדבר יראה לו נכון בהתאם לנסיבות אשר לפניו. הלכה פסוקה היא כי דרכי הסעד המנויות בסעיף זה אינן רשימה סגורה ונתונה לבית המשפט הסמכות "להמציא דרכי סעד חדשות אשר טרם ידענון ו\או לסול מיוזמתו דרכים חדשות להושטת סעדים ככל שהעניין מתאים מבחינה תקופתית ונסיבתית".

 

משמעות הסעד הזמני לגבי התביעה העיקרית


השופט כהן הרחיב את הדברים בע"א 144/79 יוטבין מהנדסים וקבלנים בע"מ נ' מדינת ישראל. "טרם מצא איש פגם בכך שבית המשפט יחייב אדם לשלם מזונות או יצווה על האחרון להמשיך לעשות דבר או להימנע מלעשותו, וזאת כאשר בסופו של הדיון נמצא שאין לחייב את האדם במזונות או למנוע ממנו (או לעשות) כלל ועיקר.

 

      קראו עוד בתחום:

 

לדוגמא, בית המשפט יכול לקבוע כי אדם אינו חייב לשלם חוב מסוים, גם אם במעמד צד אחד הגיע בית המשפט למסקנה כי האדם חב לכאורה. משמעותה של זכות או חבות, אשר הוצהר עליהן באופן זמני, איננה הצהרה על קיומה של הזכות או החבות. בבוא בית הדין ליתר סעד זמני, השופט שומר לו את הזכות לדון בעניין לגופו ואף להפוך את החלטתו 180 מעלות.

 

ידוע, עם זאת, כי להצהרה הזמנית יש ערך משלה. היא מחייבת את בעלי הדין כל אימת שלא ניתן פסק דין המבטל אותה, וכוחה יפה ככוחו של פסק דין סופי וחלוט. האמת היא שגם בצו מניעה זמני - ובכל סעד זמני אחר - קובע השופט זכויות הצדדים והא ראיה שהוא לא יתן סעד כזה כל עוד לא שוכנע שיש לתובע זכות, לפחות לכאורה, ושיש על הנתבע חבות, לפחות לכאורה".


דמיון בין הסעד הזמני למהות התביעה העיקרית


סעד זמני איננו מוגש בחלל הריק והוא מהווה הליך משפטי במסגרת התביעה העיקרית. במקרים בהם הסעד הזמני זהה באופן משמעותי לתביעה העיקרית, יבחן בית הדין את הטענות העומדות מאחורי הסעד הזמני בזהירות מוקפדת. הלכה פסוקה היא בית הדין לעבודה איננו ממהר להעניק לבעל דין צו זמני בעל אופי מנדטורי אשר כמוהו כסעד המלא אשר נדרש בתובענה.

 

הענקת סעד זמני זה תיעשה בשיקול דעת ובזהירות יתרה, ובית הדין ימנע מלהעניק אותו אלא אם ישתכנע כי קיימת עילה – לכאורה – אשר מבקש הסעד טוען לה בתביעתו העיקרית. כמו כן, בית הדין שוקל את הנזק אשר עלול להיגרם למבקש הסעד במידה ובקשתו תידחה, וכן את הנזקים אשר עלולים להיגרם למשיב בגין הוצאת הסעד. בית הדין לעבודה מתייחס גם לשאלה – האם הסעד הזמני הינו הכרחי בנסיבות המקרה והאם לא ניתן להימנע מהוצאתו.
 

לשאלות, תגובות או הערות בנושאי דיני עבודה וזכויות לחץ/י כאן

 

פניה אל עורך דין דיני עבודה

הפניה ללא התחייבות מצדך או מצד עורך הדין

שלח

פסקי דין וחדשות - יעוץ משפטי

עובד אשר הואשם על ידי חברת החשמל בגניבה יקבל פיצויים בגין הוצאת לשון הרע... 

האם בית הדין הארצי לעבודה הכשיר באופן עקיף את הדיון בנפוטיזם בנמל אשדוד כדיון לגיטימי בין ועד העובדים לדירקטוריון הנמל? 

האם בית הדין לעבודה יפסוק פיצויים לטובתו של מעסיק בגין גניבת עין ופרסום תיאור כוזב באתר אינטרנט? 

האם ניתן להרשיע עובד ציבור בגין סיוע לארגון פשיעה? בית המשפט קבע כי התשובה לכך חיובית... 

מהו צו למתן שאלון בבית הדין לעבודה? האם ניתן לבקש צו כגון דא במסגרת הליכים בבית הדין לעבודה? 

הגשת תביעה נגד שגרירות זרה על ידי עובד ישראלי. האם השגרירות נהנית מחסינות כריבון זר? 

האם ניתן לבקש חשיפת מידע מרשות מכוח חוק חופש המידע, וזאת למרות מניע כלכלי? 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.