www.ovdim.org.il

האם בית הדין הארצי לעבודה היה צריך להחמיר עם הנפוטיזם בנמל אשדוד?

דרגו את המאמר

ביקורת חריפה נמתחה הבוקר (17.1) על החלטתו של בית הדין לעבודה להעניק תוקף משפטי להסכמה שהושגה בין ועד העובדים בנמל אשדוד לבין דירקטוריון הנמל. בין המבקרים השונים בלט אוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר. לין הגדיר את החלטתו של בית הדין לעבודה על חזרתם של העובדים לעבודה במקביל לקיום משא ומתן במשך שלושה חודשים כ"החלטה כושלת". הוא הוסיף כי הוא ציפה משופטי בית הדין הארצי לעבודה לקבוע כי עובדי הנמל צריכים לשוב לעבודתם, ללא תנאים מוקדמים ובאופן תקין ומיידי. לדידו, התניית חזרת העובדים למלאכתם בכפוף למשא ומתן בינם לבין ההנהלה הביאה לכך שעקרונות הסוגיה נותרו מטושטשים.

 

לין הביע תמיהה כיצד זה ניתן לנהל בגוף ממלכתי משא ומתן הנוגע באופן ישיר להעסקתם של קרובי משפחה, וזאת תוך כדי התעלמות מוחלטת וברורה מהיבטים כגון שקיפות וטוהר המידות. יתרה מכך, הודגש כי סוגיית הנפוטיזם בנמל אשדוד הונחה זה מכבר לפתחם של בתי הדין לעבודה. "לא ייתכן כי סוגיית העסקת הקרובים תרחף על המשך העבודה התקינה בנמלי הים בישראל כחרב דמוקלס", טען נשיא איגוד לשכות המסחר.

 

דבריו של האחרון הופנו כמובן להחלטה אשר התקבלה בבית הדין הארצי לעבודה ובמסגרתה הופסקו לאלתר העיצומים בנמל אשדוד. ההחלטה התבססה על פשרה שהושגה בין העובדים לדירקטוריון. על פי הסיכום בין הצדדים, דירקטוריון הנמל ישהה למשך כשלושה חודשים את החלטתו להביא ליישום נוהל חדש הנאבק בנפוטיזם בנמל. העיצומים נפתחו למעשה לאחר שיישום הנוהל הביא לכך שעוזרת מנכ"ל הנמל נאלצה לעבור מתפקידה בשל העובדה כי בעלה משמש בתור מנהל עבודה במקום. כפועל יוצא מכך, הוחלט כי עוזרת המנכ"ל לא תועבר כעת ממשרתה.

 

תופעת הנפוטיזם – מכה בחברות ציבוריות

 

העיצומים אשר פרצו במסגרת המחאה מצד עובדי נמל אשדוד גרמו (לפי האתרים הכלכליים) לירידה של כ-20% בתפוקת הנמל. כתולדה מכך, נגרמו לנמל (ולמדינה) נזקים כספיים משמעותיים. יודגש כי העובדים פתחו בעיצומים מבלי להכריז על סכסוך עבודה ותוך כדי לחץ שהופעל עליהם מצד וועד העובדים.

 

תופעת הנפוטיזם בחברות הציבוריות בישראל איננה עניין חדש. ואכן, העסקתם של קרובי משפחה בשיעורים ניכרים מהווה אפוא תופעה נפוצה בחברות הנמצאות בבעלות ציבורית. לאחרונה, דו"ח חריף מטעם מבקר המדינה עסק באופן נרחב בתופעת נפוטיזם באוניברסיטת בר אילן. מבקר המדינה מתח ביקורת חריפה במיוחד על המוסד האקדמי המוביל.

 

במרוצת השנים, דו"ח מבקר המדינה, וכן מחקרים אשר נערכו בתחום בתקשורת הכלכלית, הצביעו לא אחת על קיומה של התופעה ועל היקפיה העצומים. לדוגמא, על פי מחקר אשר התפרסם במוסף "עסקים" של עיתון מעריב באפריל 2012, כ-25% מעובדי חברת החשמל הינם קרובי משפחה של עובדים אחרים. דהיינו, מדובר בעובדים אשר קבלתם לעבודה התבססה על קשריהם המשפחתיים ולא על כישוריהם לתפקיד.

 

ואכן, חברת החשמל איננה לבד. דו"ח המבקר עסק באופן ספציפי גם בתופעת הנפוטיזם בנמל אשדוד בשנת 2011. על פי דו"ח המבקר, כ-40% (!) מעובדי הנמל היו בעלי קרובי משפחה במקום העבודה. תופעה זו נפוצה גם ברכבת ישראל בה שיעור הנפוטיזם עומד על כ-13%.

לשאלות, תגובות או הערות בנושאי דיני עבודה וזכויות לחץ/י כאן

 

פניה אל עורך דין דיני עבודה

הפניה ללא התחייבות מצדך או מצד עורך הדין

שלח

פסקי דין וחדשות - יעוץ משפטי

עובד אשר הואשם על ידי חברת החשמל בגניבה יקבל פיצויים בגין הוצאת לשון הרע... 

האם בית הדין הארצי לעבודה הכשיר באופן עקיף את הדיון בנפוטיזם בנמל אשדוד כדיון לגיטימי בין ועד העובדים לדירקטוריון הנמל? 

האם בית הדין לעבודה יפסוק פיצויים לטובתו של מעסיק בגין גניבת עין ופרסום תיאור כוזב באתר אינטרנט? 

האם ניתן להרשיע עובד ציבור בגין סיוע לארגון פשיעה? בית המשפט קבע כי התשובה לכך חיובית... 

מהו צו למתן שאלון בבית הדין לעבודה? האם ניתן לבקש צו כגון דא במסגרת הליכים בבית הדין לעבודה? 

הגשת תביעה נגד שגרירות זרה על ידי עובד ישראלי. האם השגרירות נהנית מחסינות כריבון זר? 

האם ניתן לבקש חשיפת מידע מרשות מכוח חוק חופש המידע, וזאת למרות מניע כלכלי? 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.