חריג משרת אמון אישי - מנהל חשבונות ראשי
דרגו את המאמר |
|
מנהל חשבונות ראשי - קביעת חריג משרת אמון אישי
אי החלה של חוק שעות עבודה ומנוחה על עובד יכולה להיות תקפה במקרה בו מדובר במשרה הדורשת מן העובד מידה מיוחדת של אמון אישי. על פי ההלכה, מידה זו מקיימת זיקה קרובה ומיוחדת של בעל התפקיד בו מדובר לתפקיד הנהלה. לדוגמא, משרת אמון אישי יכולה להיות מנהל לשכה של מנהל תאגיד או נהג המנכ"ל.
כמו כן, ניתן שלא להחיל את הוראות חוק שעות עבודה ומנוחה על עובד אשר שותף לסודות החברה או שהינו איש סודה של ההנהלה. בבואו של בית הדין לעבודה לבחון האם מדובר במשרת אמון אישי, על השופטים לבחון גם פרמטרים נוספים כגון שכרו של העובד ומידת חריגותו של שכר זה בהתאם לתנאי השכר הנהוגים בחברה.
קראו עוד בתחום:
- הפסקה בעבודה במסגרת אמון אישי, האמנם?
-
האם מנהל אשר הפר את אמון החברה יזכה לפיצויי פיטורים חלקיים בלבד? - פיטורי עובדת ושלילת פיצויי פיטורין בעקבות הפרת אמונים
- האם עבודה בדרכים היא משרת אימון אשר מזכה בתשלום שעות נוספות?
הגדיר זאת יפה נשיא בית הדין לעבודה, סטיב אדלר - "תכלית החריג שבסעיף 30(א)(5) לחוק היא להוציא מתחולתו של החוק עובדים אשר אינם זקוקים להגנתו של החוק בגלל המידה המיוחדת של אמון אישי הכרוכה בתפקידם המתבטאת בין היתר בשכר גבוה ובשעות עבודה בלתי שגרתיות".
האם מנהל חשבונות ראשי?
מקרה אשר זהו עניינו הונח לפתחו של בית הדין הארצי לעבודה. מדובר בעובדת אשר הייתה מועסקת בתור מנהלת חשבונות ראשית בחברה. בית הדין לעבודה בחן את העדויות והראיות אשר הוצגו בפניו וקבע כי אכן מדובר בעובדת המועסקת במשרת אמון אישי. השופטים קיבלו את החלטתם, חרף העובדה שמדובר בחריג אשר יש לפרשו בצמצום, וזאת בשל מספר טעמים.
ראשית, העובדת כיהנה בתפקיד בכיר בחברה ולמרות שלא הייתה חברת הנהלה, מקומה בהיררכיה הארגונית היה רם. העובדת טיפלה בכספי החברה ונחשפה בגין כך למידע רגיש ביותר של החברה. תפקידה של העובדת כלל סמכויות שונות אשר לא ניתנו לעובדים מן השורה כגון סמכות להגדיל ואו להקטין מסגרות אשראי של החברה מול הבנקים וכדומה.
סמכות נוספת הייתה גישה מוחלטת ובלעדית לשעון הנוכחות של העובדים תוך יכולת לשנות את השעות המעודכנות בשעון הנוכחות לפי הצורך (סמכות אשר לא ניתנה לאף אחד מן העובדים האחרים). כמו כן, בית הדין לעבודה ציין את שכרה הגבוה של העובדת ואת תנאי העסקתה המשופרים (משכורת של כ-13,000 שקלים, ביטוח מנהלים, רכב חברה, בונוסים וכדומה). עניין נוסף אשר הביא לקביעה כי מדובר במשרת אמון אישי היה שעות העבודה הגמישות של העובדת ועבודתה בשעות בלתי שגרתיות (לרבות עבודה מהבית).
העובדת ניסתה לגמד את חשיבות התפקיד בה הועסקה אך טענותיה נפלו על אוזניים ערלות. בית הדין לעבודה קבע כי ניסיונה זה לצייר את תפקידה הרם כפקידותי ותו לא, אינו אלא ניסיון עקר לזרות חול בעיני בית המשפט. לסיכום, בית הדין לעבודה קבע כי מדובר במשרת אמון אישי ועל כן אין להחיל על המערערת את חוק שעות עבודה ומנוחה.