התארגנות עובדים - מחסני חשמל הינה יחידת מיקוח נפרדת
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 2.0 מתוך 5 |
עובדים רבים מבינים לאחרונה את הכוח והחשיבות בהליכי התארגנות. ואכן, יותר ויותר עובדים מבקשים להתארגן ככוח מול המעסיק וזאת במטרה לשמור על זכויותיהם באופן קולקטיבי. מן הסתם, התארגנות עובדים עלולה להכביד על המעסיק ולכבול אותו בהסכמים קיבוציים המרחיבים את זכויות העובדים באופן משמעותי. אי לכך, מעסיקים רבים, בעיקר במגזר הפרטי, מבקשים להיאבק בתופעה. להלן דוגמא למקרה כאמור.
בית הדין הארצי לעבודה (15.1) הפך החלטה שהתקבלה לפני כחודשיים בפני בית הדין האזורי לעבודה וקבע כי מחסני חשמל יכולה להיות יחידת מיקוח נפרדת בתוך חברת אלקטרה (בנפרד משקם אלקטריק וביג סנסור). אי לכך, נקבע כי עובדי מחסני חשמל יוכלו להתאגד כיחידה נפרדת ובאופן עצמאי. פסק הדין הנ"ל הינו פסק דין נוסף העוסק בסוגית זכויות עובדים להתארגן. רק לפני מספר ימים בית הדין הארצי לעבודה אישר לעובדי פלאפון להתארגן תוך כדי שהוא קובע כי המעסיק איננו רשאי להתערב בהתארגנות העובדים (בכדי לסכלה או לשנותה).
השופטות: "בשלב זה, ניתן להגדיר את מחסני חשמל כיחידה נפרדת"
השופטת ורדה וירט ליבנה קבעה בפסק דינה כי התיק בעניין התארגנות עובדי מחסני חשמל יוחזר לבית הדין האזורי לעבודה אשר יבחן את האם ההסתדרות יכולה להיות הארגון היציג של העובדים בנסיבות הספציפיות של המקרה הנדון. בפסק הדין נקבע כי כאשר עסקינן במהלכים ראשוניים של התארגנות עובדים, יש לאפשר "הגדרה מקלה וגמישה" של קביעת יחידת המיקוח העומדת על הפרק. יחידת המיקוח הינה קריטית מבחינת הצלחת התארגנות העובדים, וזאת משום שארגון יציג נוטל לידיו את המושכות בסיטואציות כגון דא כאשר הוא מצליח לגייס כשליש מעובדי יחידת המיקוח.
קראו עוד בתחום:
- ראשי ארגוני המעסיקים מותחים ביקורת על היועץ המשפטי לממשלה
- פיטורי עובד בכיר בתאגיד ציבורי בעקבות חריגה מנהלים והפרת אמונים
- "התארגנות עובדים היא הפיתרון כנגד הפרת זכויות עובדים"
- האם אתר חדשות מוביל זימן עיתונאים לשימוע לפני פיטורים בגין ניסיונות התארגנות?
- התנהלות מעסיק מול התארגנות עובדים
פסק הדין במקרה דנן נכתב על ידי השופטת וירט-ליבנה כאשר מצטרפות אליה השופטת לאה גליקסמן ונשיאת בית הדין הארצי, נילי ארד. וירט ליבנה ציינה בפסק הדין כי בית הדין הארצי רואה לנכון להעניק משקל משמעותי ל"סממנים אשר מפרידים בין יחידת המיקוח הנטענת (מחסני חשמל) לאחיותיה (ביג סנסור ושקם אלקטריק)". אלקטרה טענה כי מחסני חשמל איננה נפרדת מביג סנסור ושקם אלקטריק. עם זאת, בית הדין הארצי הדגיש את הבידול המותגי, התחרות המובנית בין החנויות וכדומה.
כאמור, מדובר בניסיונותיה של ההסתדרות לארגן את העובדים במחסני חשמל כבר מאז שנת 2012. במחסני חשמל עובדים כיום כ-670 עובדים. בנובמבר האחרון, ההסתדרות הודיעה כי יש בידה חתימות של למעלה מ-33% מעובדי החברה. אלקטרה, המחזיקה במחסני חשמל, קבעה כי אין להפריד בין עובדי מחסני חשמל לעובדי שקם אלקטריק וביג סנסור. אי לכך, נטען כי החתימות אשר בידיה של ההסתדרות לא הקימו את התנאי בדבר גיוס שליש מהעובדים.
כאמור, בית הדין הארצי קבע כי דין טענה זו להידחות. יצוין כי חברת אלקטרה טענה גם שטופסי ההצטרפות של העובדים אינם תקפים מחמת העדר תשלום דמי חבר להסתדרות. בית הדין הארצי קבע כי הטענה השנייה הנ"ל תונח לפתחו של בית הדין האזורי לעבודה. יודגש כי השופטות רמזו שסביר להניח שמבחינה משפטית לא תהיה כל בעיה עם אי תשלום דמי החבר וזאת משום שסוגיה זו הוסדרה זה מכבר בחוקת ההסתדרות (ופיתרון משפטי בעניין זהה נדון בפסק דין פלאפון).