זכויות אישה העוברת טיפולי פוריות בעבודה
דרגו את המאמר |
|
![]() |
התקבלו 30 דירוגים בציון ממוצע: 3.8 מתוך 5 |
זכויות נשים בעבודה - טיפולי פוריות
נשים רבות עוברות טיפולי פוריות או טיפולי הפריה. לא אחת, המעבידים אינם רואים טיפולים אלו בעין יפה, וזאת בגין היעדרויות, אשפוזים, כניסה עתידית להריון וכדומה. חשוב לדעת כי אין צורך להסתיר את טיפולי הפוריות. המחוקק הכיר בבעיות בפניהן עומדות נשים בטיפולים פוריות, ועל כן הונחה עליהן הגנה בעניין זה.
חוק עבודת נשים, וחוק שוויון הזדמנויות בעבודה, מגנים על נשים במהלך טיפולי פוריות באופן בו אין הן צריכות להסתיר את טיפוליהם. על פי חוקים אלו, לעובדת קיימת זכות להיעדר מעבודתה במשך התקופה בה היא עוברת טיפולי פוריות, כל אימת שיש לה אישור בכתב מהרופא המטפל. עם זאת, העובדת מחויבת להודיע על ההיעדרויות למעביד זמן סביר מראש.
כמה ימים ניתן להעדר בשביל טיפולי פוריות והאם הם בתשלום?
על פי תקנות עבודת נשים, עובדת אשר עובדת חמישה ימים בשבוע ראשית להעדר 16 ימים במסגרת טיפולי פוריות. עובדות אשר מועסקות במקום עבודה בו נהוג שבוע עבודה ארוך של שישה ימי עבודה, יכולות להיעדר מחמת טיפולי פוריות במשך 20 ימים. החוק קובע כי היעדרות מחמת טיפולי פוריות, דינה כדין ימי מחלה. לפיכך, עובדת אשר נעדרה בכדי לצורך טיפולי פוריות או הפריה, זכאית לתשלום שכר מלא בעבור ימים אלו, בכפוף למכסה הקבועה בחוק.
- פיטורי אישה אשר הייתה בטיפולי פוריות - פיצויים
- פיצויים למורה אשר הייתה בטיפולי פוריות ופוטרה לאחר דוח מפקח שלילי
- תביעה נגד חברת בת של אפריקה ישראל בגין פיטורים לאחר הודעה על טיפולי פוריות
- טיפולי פוריות - פיטורים ופיצויים עבור נזק לא ממוני
האם ניתן לפטר עובדת העוברת טיפולי פוריות?
חוק עבודת נשים קובע בסעיף 9 כי מעביד איננו רשאי להביא לפיטוריה של עובדת בגין היעדרות לצורך טיפולי פוריות. עם זאת, יש לציין כי העובדת מחויבת בשקיפות כלפי המעביד, ועליה להציג בכפוף להודעה מוקדמת על היעדרות צפויה גם אישורים רפואיים החתומים בידי רופא מטפל, המסדירים את סיבת ההיעדרות.
מעביד אשר מעוניין לפטר עובדת אשר נמצאת בטיפולי פוריות, חייב לקבל אישור לפיטורים אלו ממשרד התמ"ת על ידי הגשת בקשה בנושא לממונה על עבודת נשים במשרד. הממונה יאשר את הפיטורים רק במידה ויעלה בידו של בעל העסק לשכנע אותו כי העילה לפיטורים איננה קשורה לטיפולי הפוריות. יש לציין כי במקרים בהם העובדת לא נהגה בשקיפות מוחלטת עם העובד, לרבות הודעות ואישורים מתאימים, עלולה לקום למעביד עילה לפטרה משום שאין הוא יודע, כביכול, על הטיפולים.
כמו כן, בית המשפט קבע בעבר כי קיימים מקרים בהם טיפולי הפוריות אינם מצדיקים היעדרות מעבודה, ועל כן פיטורי עובדת אינם תלויים באישור משרד התמ"ת.
לסיכום,
במידה ואת עוברת טיפולי פוריות או הפריה, דאגי להודיע למעביד בנוגע לטיפולים ולהציג בפניו אישורים על כל היעדרות או איחור. אישורים אלו אינם יכולים תמיד למנוע פיטורים, אך יש בהם כוח להביא לתשלום פיצויים גבוה מאד במידה ופוטרת שלא כדין. במקרים בהם קיים חשש כי פיטורים נעשו שלא כדין, מומלץ לפנות לעורך דין המתמחה בזכויות נשים בעבודה, על מנת לבחון את המקרה לגופו ולבדוק האם קמה עילה להגשת תובענה בנושא לבית הדין לעבודה.