איך יש לחשב את גמול השעות הנוספות המשולם לעובד?
דרגו את המאמר |
|
דב"ע נב/3-242 אוריינט קולו רבע"מ נ’ ממן מיכל
מיכל טוענת כי עבדה בממוצע 15 ימים בחודש; ברובן - במשמרת לילה שתחילתה בשעה 16.00 וסיומה בשעה 02.00. התשלום אותו קיבלה היה תשלום של "שעות רגילות", מבלי שקיבלה גמול שעות נוספות. לטענת אוריינט מיכל עבדה פעמיים שלוש בשבוע, וכי מעולם לא עברה את המכסה השבועית של 47 שעות בשבוע.
האם יש לשלם גמול שעות נוספות על פי חישוב יומי או על פי חישוב שבועי?
1. במשך שנים רבות נשמר באופן מסורתי הנוהל של שעות עבודה קבועות - מעבר לשעות אלו דובר על שעות נוספות. כאשר התחילו לדבר במונחים של זמן גמיש - עדיין דובר על לב של שעות קבועות בכל יום, כאשר בשוליים ישנה אפשרות לגמישות מצד העובד.
2. כיום זמן עבודה גמיש מורכב בדרך כלל הן מלב של שעות קבועות בו חייבים כל עובדי הארגון להימצא במקום עבודתם, והן מטווחי גמישות שהם פרקי הזמן (בתחילתו ובסופו של יום העבודה, ולעתים אף בשעות הפסקת הצהריים) בהם רשאי כל עובד לבחור מתי יגיע ומתי יעזוב.
3. כשהעובד יכול לבוא לעבודה בכל שעות היום כרצונו, תוך כי תיאום עם הממונה עליו. לפי שיטה זו חייב העובד להשלים מכסת שעות ביחידת זמן שנקבע בהסכם - (יום, שבוע או חודש, ולעתים רחוקות זמן רב יותר - עד שנה). ביחידת זמן זו, ניתנת לעובד האפשרות לווסת את שעות עבודתו בטווח הגמישות שלו, כל עוד השלים את מכסת השעות הנדרשת ממנו בהתאם להסכם.
4. מיכל, הינה עובדת שהועסקה במשרה חלקית, מספר ימים בשבוע, וברוב המקרים - למעלה מ-8 שעות ביום. במקרים כגון דא לא יכול להיות ספק כי "שעות נוספות" הן אלה העולות על 8 ביום (או 7 בערב חג או בעבודת לילה). כל פירוש אחר לא יתיישב עם לשון החוק ומטרתו.
5. לגבי עובד, המועסק מספר ימי עבודה בשבוע בלבד, אין כל צורך לקבוע "תקרה" של שעות עבודה שבועיות. בייחוד לאור העובדה שהחוק אוסר עבודת שעות נוספות, אלא על פי היתר.
לסיכום,
עובד המועסק במשרה חלקית מספר ימים בשבוע, החורג ממכסת השעות המותרית לעבודה ביום, יש לשלם לו גמול שעות נוספות על בסיס חישוב יומי ולא שבועי.