www.ovdim.org.il

חוק פנסיה חובה

דרגו את המאמר
  התקבלו 15 דירוגים בציון ממוצע: 3.1 מתוך 5
כל אדם שחי ועובד בישראל, מומלץ מאוד שיחסוך לקראת הפנסיה. שכירים יכולים לחסוך לקרנות פנסיה דרך העבודה שלהם ואילו עצמאים צריכים לעשות זאת באופן עצמאי.

המדינה מעודדת את האזרחים לחסוך ובשנת 2008 אף נכנס לתוקף חוק חשוב ומהפכני בנושא. לחוק פנסיה חובה (ובשמו המדויק יותר - צו הרחבה לפנסיית חובה במשק), יש השפעה גדולה על רבים מאיתנו ובמיוחד לשכירים.

החוק קובע כי המעסיק חייב להפריש סכום מסוים לפנסיה עבור העובדים שלו (בעוד בעבר זו היתה רשות בלבד). בכתבה זו נפרט אודות חוק חשוב זה.

מי הם הנהנים מהחוק?

בשנת 2008 נכנס לתוקפו צו הרחבה לפנסיית חובה בישראל לפי חוק ההסכמים הקיבוציים.

הצו קובע כי כל עובד שגילו לפחות 21 שנה ועובדת שגילה לפחות 20 שנה יהיו זכאים להפרשות של 2.5% ממשכורתם עבור ביטוח פנסיוני, בקרן פנסיה מסוימת שתקבע.

יש לציין כי החוק יחול על עובדים שאין להם הסכם אחר (ומדובר כמובן ברוב העובדים). החוק קובע כי החל מהראשון בינואר 2008, כל מעסיק יצטרך למעשה להפריש 2.5% מהמשכורת של העובד (במידה והוא עובד 9 חודשים לפחות) עבור קרן פנסיה.

עובדים שיחלו בעבודתם לאחר תאריך זה, יופרש להם הסכום רק כעבור 9 חודשים מיום תחילת עבודתם.

אין ספק כי זהו חוק מהפכני שלמעשה "מכריח" את המעסיק להפריש לפנסיה ואת העובד לחסוך לפנסיה. חשוב להדגיש כי מי שיש לו הסדר פנסיוני קיים, לא ירגיש בשינוי לא לטובה ולא לרעה ויש לפעול על פי ההסכם הישן שלו.

איזה חלק מהשכר מוכר לצורך חישוב אחוז ההפרשה לפנסיה?

חשוב להדגיש כי לא כל המשכורת ברוטו של כולנו נחשבת לצורך פנסיה. אם אתם מרוויחים 10000 שקלים ברוטו לחודש (כולל שעות נוספות), אין זה אומר שה - 2.5% יהיו מכל הסכום הזה.

השכר ממנו מפרישים הוא רק השכר המוגדר כשכר הבסיס, ללא שעות נוספות, השלמות, בונוסים וכו’.

רק שכר הבסיס והתוספות הקבועות בחוק נחשבות לצורך החישוב ובנוסף, החוק קובע תקרה לשכר המבוטח המזכה לפנסיה - גובה השכר הממוצע בשוק.

כך נוצר מצב שאם אדם כלשהו מרוויח 10000 שקלים אך רק 7000 מתוכם מוכרים לפנסיה, הפנסיה שלו תהיה נמוכה יותר מאדם המרוויח 8000 שקלים המוכרים כולם לפנסיה.

אין ספק כי זהו חוק חשוב שמגביר את השוויוניות בישראל, אך חשוב שכל עובד יוודא שהמעסיק שלו אכן מקיים את החוק.

בעקבות החוק, יותר ממיליון אנשים ייהנו מפנסיה שקודם לכן לא היתה מובטחת להם. כמובן שאם אתם רוצים לחסוך לפנסיה מעבר למה שהחוק מורה, ניתן לחסוך באופן עצמאי ורבים אף ממליצים לנהוג כך.
המידע בכתבה זו אינו מהווה ייעוץ משפטי, כלכלי או כל ייעוץ מסוג אחר. למען הסר ספק - כל המסתמך על המידע בכתבה זו בכל דרך שהיא עושה זאת על אחריותו בלבד.
לשאלות, תגובות או הערות בנושאי דיני עבודה וזכויות לחץ/י כאן

 

קבל הצעה לקרן פנסיה / קופת גמל
שם + משפחה
נייד
דוא"ל
אני מחפש:
שלח

פסקי דין וחדשות - קרן פנסיה

בנק ישראל מפרסם דו"ח לפיו כ-40% מהמבוגרים בישראל אינם מחזיקים חיסכון פנסיוני... 

האם המעסיק מפריש פנסיה ומדוע השכירים בישראל אינם יודעים את התשובה לשאלה זו? 

האם האוניברסיטה כפופה להוראותיו הדווקניות של חוק יסודות התקציב, או שמא נתון לה חופש אקדמי מבחינת קביעת משכורות ותנאי שכר? 

מרבית הישראלים אינם מקפידים על חיסכון ארוך טווח, ואזרחים רבים לא מסוגלים להפגין בקיאות בסיסית במונחים פיננסיים... 

עמותת "הקואליציה האזרחית" וד"ר הראל פרימק הגישו עתירה לבג"צ בגין "אפליה בין שכירים ועצמאים במשק הישראלי"... 

בית המשפט העליון ביטל הליך ייצוגי שהוגש כנגד המדינה בגין ניכוי פרמיות ביטוח מגמלת גמלאי צה"ל... 

האם עובד יכול לתבוע בגין אי הפרשה למבטחים לפי הסכם קיבוצי? כיצד בית הדין לעבודה יפצה אותו לאחר עשר שנים שלא העדר הפרשה? 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.