עבודה בחופשת לידה? סקר מראה כי נשים מעדיפות זאת
דרגו את המאמר |
|
נשות קריירה אינן חולמות על חופשת לידה
סקר של מרכז נטע לפיתוח קריירה, אשר נערך בשיתוף עם אוניברסיטת בר אילן, מעלה תוצאות מעניינות בנוגע לדעתן של נשות קריירה בכל הקשור לחופשת לידה.
על פי הסקר, 60% מהנשים אשר משכורתן עומדת על 8,000 שקלים ויותר, מעוניינות לצאת לחופשת לידה אך רק באופן חלקי. בקרב הנשים אשר הכנסתן נמוכה מ-6,000 שקלים, 66% מהן היו מעוניינות לעבוד בחופשת הלידה, אפילו באופן חלקי בלבד. מחצית מהנשים בסקר אמרו כי במידה והחוק היה מאפשר זאת הן היו מגמישות את חופשת הלידה.
קראו עוד בתחום:
- דמי לידה לגבר למרות התפטרות שלא הייתה למען הלידה בלבד
- פיצויים בעקבות שינוי תפקיד לאחר חופשת לידה
- האם ישולמו עמלות כחלק מדמי לידה?
כיום, החוק קובע כי אישה אשר נמצאת בחופשת לידה (או גבר אשר יצא לחופשת לידה) אינה רשאית לעבוד בתקופה זו. עבודה בחופשת הלידה תביא באופן מיידי לשלילת דמי הלידה אשר משולמים ליולדת במהלך החופשה מהביטוח הלאומי. הרציונאל העומד מאחורי האיסור לעבוד בחופשת הלידה נועד למעשה להגן על זכויות נשים בעבודה. ההגיון הוא כי הגבלת העבודה בחופשת העבודה תחייב את הנשים לבלות עם ילדיהם בחודשיהם הראשונים, וכן תמנע כניסתם של מעבידים בפרצה על ידי העסקת עובדות לאחר הלידה.
דהיינו, המעביד כיום אינו רשאי להעביד את האישה בחופשת לידה, וזאת גם כאשר שני הצדדים מעוניינים בכך. יתרה מזאת, המעביד אינו רשאי אף "לרמוז" לאישה לעבוד או "לנסות ולשדל אותה" לעבוד בחופשת הלידה.
האם קיים מקום לשנות את החוק?
נשים סובלות לא אחת מקיפוח במקום העבודה. שכרן נמוך יותר בהשוואה לגברים, הן חשופות להטרדה מינית, מופלות על רקע מגדרי בקבלה למשרות מסוימות ועוד. אי לכך, החוק מבקש להציב הגנה מעל לראשן של הנשים לאחר הלידה. האם קיים מקום לשינויו?
69% מהנשים בסקר, אשר היו כולן אקדמאיות, טענו כי יש מקום לבחון שינוי בחוק אשר יאפשר לאישה לבחור האם לעבוד באופן חלקי בעת חופשת הלידה. מיותר לציין כי הדברים מובנים ככל ששכרה של האישה גבוה יותר. קל וחומר כאשר מדובר בסכומים משמעותיים אשר לא מכוסים בדמי הלידה.
בפאנל אשר התקיים הבוקר (1.11) בנוגע למחקר, אמרה ד"ר הדס מנדל מאוניברסיטת תל אביב כי הנזק אשר עלול להיגרם מהגמשת חופשת הלידה גדול מהתועלת אשר תצמח ממנה. לטענת ד"ר מנדל, אשר ביצעה בעבר מספר מחקרים העוסקים בחופשות לידה, אין עסקינן במערכת יחסים שוויונית ומדובר אפוא בקרקע פורייה להפליה כאשר הדברים נאמרים בין מעסיק חזק לאישה חלשה.
לטענתה, הנשים אשר מעוניינות להגמיש את חופשת הלידה אינן מהוות את הרוב בציבור העובדות. ד"ר מנדל סבורה כי מדובר בנשים משכילות אשר עובדות למעלה מ-50 שעות בשבוע ומשתכרות מעל השכר הממוצע במשק. זאת בעוד מרבית הנשים בשוק העבודה מרוויחות פחות מ-4,000 ₪ בחודש ועובדות כ-35 שעות שבועיות.
ניתן היה לשמוע בפאנל גם קולות אחרים. רו"ח איריס שטרק, אשר הציגה עמדה התומכת בהגמשת חופשת הלידה, סברה כי "הלקוחות לא יחכו לאישה עד שובה מחופשת הלידה, ולמעשה עובדות רבות פשוט מרמות את ביטוח לאומי וממשיכות לעבוד בחופשה בשחור".
לטענת שטרק, הגמשת חופשת הלידה תלבין את העבודה השחורה שנעשית במהלך החופשה בכל מקרה. יתרה מכך, "נשים רבות מאבדות את מקום עבודתן ומעמדן במהלך חופשת הלידה, והישארותן בעסק יכולה לסייע למנוע זאת", הוסיפה שטרק.