www.ovdim.org.il

חובת הגילוי בחוזה עבודה

דרגו את המאמר
  התקבלו 10 דירוגים בציון ממוצע: 4.6 מתוך 5

חוק החוזים, החל גם על יחסי עבודה, מגדיר בסעיף 15 את מקורה של חובת הגילוי בהליך הקבלה לעבודה. סעיף זה קובע כי מי שהתקשר בחוזה עקב טעות שהיא תוצאה של הטעיה שהטעהו הצד השני, רשאי לבטל את החוזה. הטעיה לעניין החוק הינה אי גילויי עובדות אשר לפי הדין או לפי הנסיבות היה צורך בגילוין. יחסי עבודה הינם יחסים המבוססים על אמון רב בין העובד למעביד. אי לכך, במקרים בהם בית הדין לעבודה נדרש לבחון את חלותו של סעיף 15 לחוק, הדבר נעשה במסגרת בחינה מוגברת של חובת תום הלב.

 

לאמור, חובת תום הלב המוגברת דורשת מהעובד ומהמעביד – גילוי כל פרט רלבנטי למהות העבודה – עם העמדת גבולות לגילוי יתר ותוך מניעת פגיעת יתר בפרטיות (מעבר לנדרש לעבודה המוצעת). 

 

חובת תום הלב וחשיבותה בחוזה עבודה


סעיף 15 נשלט על ידי סעיף 12 לחוק החוזים (חלק כללי) הקובע חובת קיום משא ומתן בתום לב. חובת תום לב זו, במשא ומתן לקראת כריתת חוזה מסחרי, דורשת שכל צד ידאג לאינטרסים של עצמו אך לא יפגע באלו של הצד השני. במקרים בהם מדובר במשא ומתן לקראת כריתת חוזה עבודה, דרוש תום לב מוגבר. בתי המשפט עמדו על כך פעמים רבות. מדובר אפוא ביצירת יחסים מתמשכים וקרובים, דינמיים וגמישים. כמו כן, יחסי עבודה אינם מסתיימים עם כריתת החוזה וביצוע העסקה.

 

      קראו גם:

 

בעבודה, הצדדים עומדים להתקשר ביניהם ביחסים מתמשכים, יחסי קרבה ושיתוף. אי לכך, כל צד שואף לדעת כל דבר רלוונטי על הצד השני. במילים אחרות, חובת תום הלב המוגברת דורשת גילוי מלא.

 

הפגיעה בפרטיות

הלכה פסוקה היא כי חובת תום הלב בגילוי פרטים במהלך כריתת חוזה עבודה הינה מוגברת אך אינה מוחלטת. בתי הדין לעבודה קבעו לא אחת כי ישנן עובדות אשר עלולות להביא לאי קבלתו של העובד מטעמים לא ענייניים (לדוגמא, היריון או שירות רב במילואים).

 

 

כמו כן, עובדים זכאים, גם במעמד ההתקשרות בחוזה עבודה, להגנה על פרטיותם. הפסיקה קבעה כי בבואו השופט לבחון עניינים אלו, עליו לאזן בין זכותו של המעביד הפוטנציאלי לדעת פרטים על עובדו החדש, לבין זכותו של העובד לפרטיות. למעשה, איזון זה קובע כי יש להגן על פרטים שאינם רלבנטיים לעבודה המוצעת.

חובה המוטלת גם על המעביד

חובת הגילוי בסעיף 15 מוטלת גם על המעביד, ולא רק על העובד. מצד אחד, על פי החוק, אין ספק שעל המעביד לגלות לעובד את תנאי העבודה על כל פרטיהם. המעביד חייב לחשוף בפני העובד, מלבד מסגרת שעות העבודה, המשכורת וכדומה, גם פגמים עבודה או פרטים לגבי מגבלותיו של העסק.

לשאלות, תגובות או הערות בנושאי דיני עבודה וזכויות לחץ/י כאן

 

פניה אל עורך דין דיני עבודה

הפניה ללא התחייבות מצדך או מצד עורך הדין

שלח

פסקי דין וחדשות - חוזה עבודה

התובע פוטר לפני החגים מבלי שנערך לו שימוע, על כן פנה לבית הדין ודרש פיצויים בגין פיטורין שלא כדין. 

הנהלת בית הספר להוקי רולר הגישה תביעה נגד מדריך לשעבר לתשלום פיצויים בגין הפרה יסודית של חוזה העבודה עקב גזל סודות מסחריים. 

איש מכירות דרש לקבל מהמעסיקה עמלות על מכירות שביצע ופיצוי בגין עגמת נפש על רקע נסיבות סיום יחסי עובד מעביד. 

מנהל מחלקת פיקוח טען כי נקרא לבצע קריאות פתע על ידי המוקד של העירייה ולא קיבל תשלום עבורן.  

בית הדין לעבודה קבע כי קבוצת כדורסל לא הפסיקה את עבודתו של מאמנה בגין העדר תעודת אימון. נקבע כי מדובר בפיטורים והפרת חוזה לתקופה קצובה... 

בית הדין הארצי לעבודה קבע כי עובדי מחסני חשמל יכולים להתארגן ללא קשר לעובדי שקם אלקטריק וביג סנסור, וזאת בשל היותם יחידת מיקוח נפרדת... 

האם יחסי עבודה המוסדרים במסגרת הסכם קיבוצי מונעים פנייה ישירה לעובדים מצד המעסיק? 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.