חובת הגילוי בחוזה עבודה
דרגו את המאמר |
|
![]() |
התקבלו 10 דירוגים בציון ממוצע: 4.6 מתוך 5 |
חוק החוזים, החל גם על יחסי עבודה, מגדיר בסעיף 15 את מקורה של חובת הגילוי בהליך הקבלה לעבודה. סעיף זה קובע כי מי שהתקשר בחוזה עקב טעות שהיא תוצאה של הטעיה שהטעהו הצד השני, רשאי לבטל את החוזה. הטעיה לעניין החוק הינה אי גילויי עובדות אשר לפי הדין או לפי הנסיבות היה צורך בגילוין. יחסי עבודה הינם יחסים המבוססים על אמון רב בין העובד למעביד. אי לכך, במקרים בהם בית הדין לעבודה נדרש לבחון את חלותו של סעיף 15 לחוק, הדבר נעשה במסגרת בחינה מוגברת של חובת תום הלב.
לאמור, חובת תום הלב המוגברת דורשת מהעובד ומהמעביד – גילוי כל פרט רלבנטי למהות העבודה – עם העמדת גבולות לגילוי יתר ותוך מניעת פגיעת יתר בפרטיות (מעבר לנדרש לעבודה המוצעת).
חובת תום הלב וחשיבותה בחוזה עבודה
סעיף 15 נשלט על ידי סעיף 12 לחוק החוזים (חלק כללי) הקובע חובת קיום משא ומתן בתום לב. חובת תום לב זו, במשא ומתן לקראת כריתת חוזה מסחרי, דורשת שכל צד ידאג לאינטרסים של עצמו אך לא יפגע באלו של הצד השני. במקרים בהם מדובר במשא ומתן לקראת כריתת חוזה עבודה, דרוש תום לב מוגבר. בתי המשפט עמדו על כך פעמים רבות. מדובר אפוא ביצירת יחסים מתמשכים וקרובים, דינמיים וגמישים. כמו כן, יחסי עבודה אינם מסתיימים עם כריתת החוזה וביצוע העסקה.
קראו גם:
- פיצויי פיטורין במסגרת חוזה עבודה למשימה מוגדרת
- תוקף חוזה העסקה אשר בוטל לפני תחילת העבודה
- האם ניתן לבטל חוזה עבודה לאחר הסכמה בגלל שהעובד סטודנט?
בעבודה, הצדדים עומדים להתקשר ביניהם ביחסים מתמשכים, יחסי קרבה ושיתוף. אי לכך, כל צד שואף לדעת כל דבר רלוונטי על הצד השני. במילים אחרות, חובת תום הלב המוגברת דורשת גילוי מלא.
הפגיעה בפרטיות
הלכה פסוקה היא כי חובת תום הלב בגילוי פרטים במהלך כריתת חוזה עבודה הינה מוגברת אך אינה מוחלטת. בתי הדין לעבודה קבעו לא אחת כי ישנן עובדות אשר עלולות להביא לאי קבלתו של העובד מטעמים לא ענייניים (לדוגמא, היריון או שירות רב במילואים).
כמו כן, עובדים זכאים, גם במעמד ההתקשרות בחוזה עבודה, להגנה על פרטיותם. הפסיקה קבעה כי בבואו השופט לבחון עניינים אלו, עליו לאזן בין זכותו של המעביד הפוטנציאלי לדעת פרטים על עובדו החדש, לבין זכותו של העובד לפרטיות. למעשה, איזון זה קובע כי יש להגן על פרטים שאינם רלבנטיים לעבודה המוצעת.
חובה המוטלת גם על המעביד
חובת הגילוי בסעיף 15 מוטלת גם על המעביד, ולא רק על העובד. מצד אחד, על פי החוק, אין ספק שעל המעביד לגלות לעובד את תנאי העבודה על כל פרטיהם. המעביד חייב לחשוף בפני העובד, מלבד מסגרת שעות העבודה, המשכורת וכדומה, גם פגמים עבודה או פרטים לגבי מגבלותיו של העסק.