www.ovdim.org.il

ההסתדרות החדשה - מהי ומהם תפקידיה?

דרגו את המאמר
  התקבלו 3 דירוגים בציון ממוצע: 4.3 מתוך 5

ההסתדרות החדשה הינה גלגולה העכשווי של "ההסתדרות הכללית של העובדים העבריים בארץ ישראל" (שהייתה ארגון אשר הוקם במטרה לאגד את העובדים היהודיים בארץ ישראל, הן את השכירים והן את העובדים העצמאיים אשר אינם מעסיקים עובדים נוספים). מדובר בארגון שהוקם על בסיס תפיסות סוציאליסטיות ומטרתו לדאוג לזכויותיהם של העובדים בארץ. עם השנים, ההסתדרות נטשה את אלמנט ההגנה הספציפית על העובדים היהודיים וכיום חרוטים על דגלה עקרונות שוויוניים מבחינת כלל העובדים במשק. עופר עיני, יו"ר ההסתדרות הנוכחי, מגדיר את תפקידה כ"מעוז האחרון בישראל אשר מקדם ערכים של סולידאריות ושוויון".

 

      קראו עוד על ההסתדרות החדשה:


כיום, ההסתדרות החדשה הינה ארגון עובדים יציג אשר תחת כנפיו מיוצגים העובדים והגמלאים במדינת ישראל. העיקרון המנחה את פעילותה של ההסתדרות הינו "טובת העובד". אי לכך, בפעולותיה השונות, ההסתדרות נלחמת ונאבקת למען שמירה על זכויות עובדים וכנגד פגיעה בתנאי העסקתם. במסגרת פעולותיה הנ"ל, ההסתדרות מסייעת לעובדים להתאגד, פועלת לשם עריכת הסכמים קיבוציים בינם לבין מעסיקיהם, נאבקת לשיפור בתנאי העסקתם של העובדים ומבקשת להעניק לאחרונים תנאים סוציאליים לצד ביטחון תעסוקתי.

 

פעילות בכל רחבי הארץ


ההסתדרות פועלת מבניין ההסתדרות ברחוב ארלוזורוב בתל אביב. עם זאת, היא מפעילה שלוחות ומרחבים רבים בכל חלקי הארץ. שירותיה המשפטיים והארגוניים עומדים לרשותם של העובדים והגמלאים הזקוקים להם. בהסתדרות פועלים מספר גופים ואגפים.


האגף לאיגוד מקצועי הינו האגף החשוב ביותר בהסתדרות והוא פועל לשם התארגנות עובדים וייצוג האחרונים מול הנהלת החברה המעסיקה אותם. התארגנויות אלה מובילות לא אחת להסכמים קיבוציים אשר במסגרתם משופרים תנאי העבודה של העובדים מעבר לדיני העבודה וזכויות העובדים הקוגנטיות. לדוגמא, הסכמים קיבוציים כוללים הגנות שונות מפני פיטורין, קובעים תוספות שכר וכדומה. כמו כן, פועלים במסגרת ההסתדרות מספר אגפים נוספים אשר נועדו לסייע לעובדים והגמלאים בישראל כגון - אגף ארגון ומרחבים, אגף הפנסיה הביטוח ושוק ההון, רשות ההסתדרות לצרכנות, אגף הרווחה ועוד.


ההסתדרות מעניקה סיוע משפטי, הן לעובדים המעוניינים להתאגד כיחידת מיקוח אל מול המעסיק, והן לעובדים הנתקלים באופן פרטני בהפרת זכויותיהם. בנוסף, ההסתדרות יכולה (והיא אף עושה זאת לא אחת) להכריז על שביתת עובדים כללית במשק, הן בגין מחאה ציבורית והן בשל הצורך לעלות סוגיות שונות הקשורות בחברת העבודה על סדר היום הציבורי.


הסכם קיבוצי, מהו?


הסכם קיבוצי הינו הסכם אשר מוגדר בחוק הסכמים קיבוציים, התשי"ז-1957 באופן הבא - הסכם בין ארגון עובדים לבין מעסיק או ארגון מעבידים, אשר נערך והוגש לרישום לפי חוק הסכמים קיבוציים. הסכם קיבוצי עוסק בסוגיות הקשורות בעבודה כגון תנאי עבודה, קבלה לעבודה, פיטורים, פנסיה, מענקים, פרישה וכדומה. ישנם שני סוגים של הסכמים קיבוציים - הסכם קיבוצי כללי או הסכם קיבוצי מיוחד.


הסכם קיבוצי כללי תקף כלפי כל העובדים המועסקים במדינה בענף עבודה מסוים (לדוגמא, ניקיון, שמירה וכו'). במקרים אלה, ההסכם תקף כלפי כל הצדדים הרלבנטיים אשר היו כאלה בעת חתימתו או שנכנסו לענף המדובר כל אימת שהוא עמד בתוקפו. הסכם קיבוצי מיוחד הינו הסכם קיבוצי אשר נערך באופן ספציפי לגבי מפעל מסוים. במקרה זה, ההסכם חל רק על העובדים במפעל ולא על מפעלים מקבילים. לעיתים, הסכמים קיבוציים נחתמים בין מחלקות ספציפיות בתוך המפעל לבין ההנהלה.


ההסתדרות ותדירות פעולותיה


ההסתדרות, כפי שצוין לעיל, מהווה גורם משמעותי ביותר במשק העבודה בישראל. מדי שנה, ההסתדרות מסייעת בעריכת הסכמים קיבוציים רבים ובסיוע לעובדים שונים. לדוגמא, ב-16 ליולי 2012 סייעה ההסתדרות בעריכת הסכם קיבוצי בין כבאים המועסקים בשירותי מכבי האש ובין משרד האוצר. במסגרת ההסכם הנ"ל, נקבע כי כל אחד מהכבאים יזכה ל-10,000 שקלים בתור מענק חד פעמי ותוספות שכר על בסיס וותק. נקבעו גם תנאים שונים באשר לגמול בגין שעות נוספות, עבודה בחגים, ועבודה במשמרות (כגון משמרת לילה ומשמרת בשבת).

 

יומיים לאחר מכן, ההסתדרות סייעה לכ-650 עובדי קבלן אשר הועסקו על ידי משטרת ישראל להפוך לשוטרים מן המניין. מדובר בעובדים אשר הועסקו במשטרה מטעם חברת כוח אדם ואשר התאגדו בהסתדרות העובדים לפני כ-4 שנים. בתום משא ומתן ממושך, עובדי הקבלן הפכו להיות עובדי משטרה ותנאי עבודתם שופרו בהתאם.

לשאלות, תגובות או הערות בנושאי דיני עבודה וזכויות לחץ/י כאן

 

פניה אל עורך דין דיני עבודה

הפניה ללא התחייבות מצדך או מצד עורך הדין

שלח

פסקי דין וחדשות - זכויות עובדים

תביעה של טכנאי שעבד במכון התקנים לפיצויים בגין פיטורין שלא כדין, עקב שימוע שלא כדין שנערך למראית עין בלבד.  

תביעה לפיצויי פיטורין לאחר התפטרות בדין מפוטר לאחר כשנתיים וחצי, עקב הרעה מוחשית בתנאים והפחתת שעות העבודה.  

בתום תשע שנות עבודה כמאבטח בשירות המדינה, הגיש העובד תביעה בגין הפרשי שכר על פי ההסכם הקיבוצי בענף השמירה והאבטחה. 

ארבעה נערים עבדו בפיצרייה בשעות הלילה ובשעות מרובות בניגוד לחוק עבודת הנוער. לפיכך הוגש כתב אישום כנגד העסק.  

מנהלת חשבונות שבה מחופשת מחלה, וגילתה כי במקומה יושבת מחליפה. לאחר יומיים היא קיבלה מכתב פיטורין וטענה כי פוטרה שלא כדין ללא שיחת שימוע.  

מנהל העבודה הודיע למפעיל באגר בטלפון כי רכב החפירה שאותו הפעיל נמכר, לכן אין צורך שיגיע יותר לעבודה. 

המורה טענה כי הופלתה לרעה על ידי משרד החינוך לעומת מורים אחרים אשר שובצו בבית הספר ביישוב מגוריה.  



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.