האם ניתן לקבל פיצויי הלנת שכר במקרה של פיטורים שלא כדין?
דרגו את המאמר |
|
![]() |
התקבלו 2 דירוגים בציון ממוצע: 4.5 מתוך 5 |
דב"ע מז 2-10 סרטי דדש נ’ מורי
מורי, נכה מלחמה, עבד אצל סרטי דדוש כסדרן בקולנוע המנוהל על ידה. סרטי דדש חויבו לקבל אותו לסוג העבודה הזו ולהעסיקו. לאחר מספר חודשים פוטר מורי ע"י סרטי דדש. סרטי דדש לא קיבלה היתר לפטרו כפי שנדרש על פי התקנות להעסקת נכי מלחמה.
מורי פנה לממונים עליו והצביע על אי חוקיות הפיטורים ולאחר שהוחזר לעבודה פוטר שוב. מורי הגיש תביעה לבית הדין האזורי לעבודה שקבע כי מורי פוטר שלא כדין, הפיטורים בטלים וכי סרטי דדש חייבים לשלם לו שכר עבודה בצירוף פיצויי הלנת שכר.
האם הסכום שבית הדין הארצי לעבודה פסק למורי הוא שכר מולן המזכר בפיצויי הלנת שכר?
1. מטרת החוק להגנת שכר הינה להבטיח כי מעבירים ישלמו שכר ולא ילינו אותו. מטרה זו מבוססת על ההנחה כי העובד זכאי לקבל שכרו קרוב למועד בו ביצע את העבודה עבור המעביד. התוצאה של הטלת פיצויי הלנה על שכר הינה להפוך את הפיגור בתשלום שכר לבלתי כדאי.
2. במקרה של פיטורים שלא כדין הפסיקה יוצאת מהנחה כי העובד יחפש עבודה אחרת והעניין יידון בבית הדין כאשר העניין ייקח זמן מה.
3. בהעדר מטרה בחוק הקשורה לפיטורים שלא כדין, והמתחשבת בתקופת ההסתגלות של העובד ובניסיונו למצוא עבודה חדשה, אין להרחיב את הגדרת המונח שכר בחוק. תרופת פיצויי הלנה שנקבעה בחוק הגנה השכר הינה חריגה וחריפה ויש להרחיב את תחולתו בזהירות ורק במקרים בהם דרושה תרופה כזאת כדי להבטיח תשלום שכר במועד.
לסיכום,
תשלום שנפסק לעובד בעד תקופת אי עבודתו בעת שפוטר שלא כדין, אינו בגדר שכר עבודה ואין לפסוק בגינו פיצויי הלנת שכר.