הכשרת עובד ועבודה אצל מתחרה
דרגו את המאמר |
|
![]() |
התקבלו 2 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
הגבלת חופש העיסוק של העובד עקב הכשרה שקיבל ע"י המעסיקה
עע 292/99 עדי עמיחי נ’ סופר פארם
עדי עבד כרוקח אצל זכיינית של סופר פארם. לאחר כשנתיים נטל עדי חלק בקורס אשר נועד להכשרת עובדי רשת הסופר פארם כעתודה ניהולית ברשת. הקורס נערך ומומן ע"י סופר פארם.
המעסיקה טוענת כי עדי חתם על כתב ההתחייבות ובו עליו להימנע מכל עיסוק בבית עסק מתחרה. בנוסף נטען, כי במהלך עבודתו כרוקח ברשת הסופר-פארם נחשפו בפניו מידע וידע סודיים ורבי ערך השייכים למעסיקה וכי ידע מקצועי ומסחרי זה הינו לב ליבו של עיסקה של המעסיקה.
האם הכשרתו של עדי ע"י סופר פארם מגבילה את העסקתו במקום מתחרה?
1. בנסיבות המקרה השתתפות העובד בקורס אינה נופלת בגדר "מחיר" ריאלי, ממשי או הוגן עבור הגבלת עיסוקו. כמו כן, העובד לא השתתף בכל המפגשים ואף לא סיים את הקורס. עיון בנושאים אשר נלמדו בקורס מעלה, כי הנושאים מקנים למשתתפים בו ידע הקשור לתחום הנרחב של נושאי ניהול, שיווק ומכירות בעסק המשתייך לרשת הסופר-פארם ובעיקר לעניין מכירת המוצרים הלא רפואיים, הנמכרים לרוב מחוץ לבית המרקחת בבית העסק.
2. ידע זה אינו מייחד עבודת רוקח ורוקח אחראי, אשר לעיסוק בהם נדרשת הכשרה, ידע ומיומנות המיוחדת למקצוע הרוקחות ואשר אין נפקא מינה לזהות המעביד ולמקום העבודה. מכאן, כי הקורס בו השתתף העובד ואשר נערך ומומן על-ידי סופר-פארם, הקנה לעובד חלק קטן מהידע המצוי ב"ספר הזיכיון"; זאת בכל הקשור לניהול בית עסק, הכולל בית מרקחת, ברשת סופר-פארם ולשיווק מההיבט הכלכלי-מסחרי ולא מההיבט המקצועי הקשור לתפקודו כרוקח אחראי.
3. המידע המועט שהיה בידי העובד לא נפל בגדר "סוד מסחרי", לא היתה בו תועלת מרובה לניו-פארם ומידע זה לא הצדיק את הגבלת חופש העיסוק של העובד. זאת ועוד, התמורה אשר העובד קיבל עבור ההתחייבות אשר נטל על עצמו, היינו, ההשתתפות בקורס, אינה מצדיקה, במכלול נסיבות המקרה, את הגבלת עיסוקו.
לסיכום,
באם הכשרתו של העובד לא הסתיימה והמידע המועט שצבר במהלך עבודתו לא נופל בגדר סוד מסחרי, אין להגביל את חופש עיסוקו של העובד.