הטרדה מינית במקום העבודה, פיצויים ללא הוכחת נזק
דרגו את המאמר |
|
![]() |
התקבלו 7 דירוגים בציון ממוצע: 4.8 מתוך 5 |
הטרדה מינית במקום העבודה
נשים רבות נתקלות מידי יום בהטרדות מיניות במקום עבודתן, אך מעטות מהן פונות בסופו של היום על מנת להתלונן על המטריד. המחוקק קבע חוקים רבים על מנת להגן על נשים כנגד הטרדה מינית במקום העבודה, ומאמר זה יעניק דוגמא לחוקים אלו והשלכותיהם על מקרה בפועל - בו קיבלה עובדת חברת ניקיון פיצויים בגין הטרדה מינית על סך 15,000 שקלים.
מהי הטרדה מינית במקום העבודה?
סעיף 7 לחוק שוויון הזדמנויות קובע שבמסגרת יחסי עבודה, לא יפגע מעביד או ממונה מטעמו, בעובד בכל דרך שהיא. בין "אפשרויות" הפגיעה אשר הוגדרו בחוק, נקבעה גם הטרדה מינית. החוק למניעת הטרדה מינית, מגדיר הטרדה מינית באופן הבא - "הצעות חוזרות בעלות אופי מיני, המופנות לאדם אשר הראה למטריד כי אינו מעוניין בהצעות האמורות. הטרדה מינית יכולה להיות גם התייחסויות חוזרות המופנות לאדם ומתמקדות במיניותו, כאשר אותו אדם הראה למטריד שאינו מעוניין בהתייחסויות האמורות. כמו כן, החוק קובע כי די בהצעה או בהתייחסות אחת בלבד".
קראו עוד בתחום:
- מהי מידת אחריות של מעביד במניעת הטרדה מינית במסגרת יחסי העבודה?
- 80% מהרווקות העובדות בישראל מוטרדות מינית בעבודתן
- פיטורים בשל עבירות של הטרדה מינית
מהי אחריותו של המעביד כלפי המתלוננת?
סעיף 7 לחוק למניעת הטרדה מינית מגדיר את אחריותו של מעביד בנוגע למניעת הטרדה מינית במקום העבודה. על פי סעיף זה, חייב מעביד לנקוט באמצעים סבירים בנסיבות העניין בכדי למנוע הטרדה מינית במסגרת יחסי עבודה.
החוק קובע כי מעביד מחוייב לטפל בכל מקרה של הטרדה מינית על ידי:
- קביעת דרך יעילה להגשת תלונה בשל הטרדה מינית או התנכלות.
- בירור התלונה.
- טיפול ביעילות במקרה של הטרדה מינית שידע אודותיו, ולעשות הכל על מנת למנוע הישנות של מקרים כאלו בעתיד.
- מעביד המעסיק יותר מ-25 עובדים חייב לקבוע תקנון שבו יובאו עיקרי הוראות החוק בדבר הטרדה מינית והתנכלות במסגרת יחסי עבודה ויפורטו בו דרכי הגשת התלונות שעניינן הטרדה מינית או התנכלות. התקנון יפרט את הטיפול בתלונות אלו, כפי שקבע המעביד.
החוק מסכם וקובע כי מעביד אשר לא ימלא אחר חובותיו כפי שפורטו לעיל, יהיה אחראי לעוולה אזרחית כלפי העובד המתלונן.
הממונה חיבק את העובדת, האם הטרדה מינית?
בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב קבע כי עובדת ניקיון אשר הוטרדה מינית על ידי הממונה עליה, תזכה לפיצויים בסך 15,000 שקלים ללא הוכחת נזק.
קראו עוד בתחום:
- עורך דין שהטריד מינית עורכת דין ממשרדו יושעה לצמיתות
- רמי לוי ישלם פיצויים על 30 אלף שקלים בגין אי קבלת אישה לעבודה מחמת הריון
- התפטרה אחרי לידה כדי לטפל בתינוק ותקבל פיצויי פיטורין
התביעה הוגשה לבית הדין לעבודה על ידי עובדת ניקיון, אשר הועסקה בבית ספר בפרדס כץ. העובדת טענה כי באפריל 2007 הממונה עליה חיבק אותה בניגוד לרצונה, תוך כדי כך שהוא מבקש ממנה להלשין על שאר העובדות לגבי דרך עבודתן ושעות עבודתן. העובדת סירבה לבקשתו תוך התרחקות ממנו, ולטענתה - בשל תגובתה זו, ניגש אליה מנהל הבית ספר למחרת, והודיע לה כי לא תעבוד יותר בשתי הקומות בבית הספר אלא בקומה אחת בלבד. יצוין כי תוצאה ישירה של הפסקת עבודתה בקומה הנוספת הייתה הפחתה משמעותית בשכרה בגובה של 1,250 ₪.
התובעת טענה כי פגיעה זו (ההפחתה בשכרה) מקורה בהטרדה מינית, בהתאם להוראות סעיף 7 לחוק שוויון הזדמנויות בעבודה, ועל כן היא זכאית לפיצוי כספי ללא הוכחת נזק.
טענות החברה
חברת הניקיון טענה כי הממונה הכחיש לחלוטין את הטענות בנוגע להטרדה מינית והעניין כלל איננו עניינה של החברה. חברת הניקיון ציינה כי במידה והוטרדה התובעת מינית, היה עליה להגיש את תלונתה למשטרה. חברת הניקיון טענה כי הממונה קיבל הוראה מפורשת מבית הספר להפסיק את עבודתה של התובעת בקומה הנוספת, שכן התובעת לא הקדישה מספיק זמן ומאמץ לניקיון הנדרש.
הממונה פעל בהתאם להוראות שקיבל מבית הספר ולא היה כל קשר לעניין אי היענות, לכאורה, לתביעות מיניות כאלה או אחרות.
המנהל לא טיפל בתלונה, החברה תשלם פיצויים
מנהל חברת הניקיון העיד בבית המשפט ואמר שהתובעת צלצלה למשרדו כשלושה שבועות לאחר האירוע וסיפרה למזכירתו שהממונה ניסה להטריד אותה מינית. המנהל טען שאמר למזכירתו להודיע לתובעת שתפנה למשטרה. מנהל חברת הניקיון טען כי הממונה עובד מספר שנים בחברה, ומעולם לא הייתה איתו כל בעיה. כמו כן, המנהל טען שהממונה זומן לשיחה והכחיש הכל מכל וכל, וביקש אף להעיד במכונת אמת.
בית המשפט קבע כי מכיוון שלא הובאה כל ראיה לסתירת טענתה של התובעת, והיות וגם מעדותו של מנהל החברה עלה שהעובדת התלוננה על המקרה - יש לקבל את גרסתה ולקבוע שהממונה חיבק אותה בניגוד לרצונה. בית המשפט קבע כי למרות שהוכח שהפגיעה בשכרה של העובדת, לא נבעה בשל ההטרדה המינית, על חברת הניקיון לפצותה בגין ההטרדה והטיפול בתלונתה.
בית המשפט מותח ביקורת על אופן הטיפול בתלונה
בית המשפט מתח ביקורת על התנהלותה של החברה וקבע כי היא לא נקטה בהליכים הקבועים בחוק למניעת הטרדה מינית. בניגוד לאמור בסעיף 7 (ב) לחוק, החברה לא פרסמה תקנון שבו הובאו עיקרי הוראות החוק בדבר הטרדה מינית (למרות שמנהל החברה טען שעבדו בה קרוב ל-300 עובדים). כמו כן, החברה לא מינתה אחראי מטעמה לקבלת תלונות ובירורן, ולאחר הגשת התלונה ע"י העובדת - מנהל החברה לא פעל לבירור התלונה ואף לא טרח לדבר עם המתלוננת.
השופטים קבעו כי המנהל קיבל למעשה את גרסת הממונה במלואה מבלי להקשיב פעם אחת לתלונתה של העובדת. עקב התנהלותו בבירור התלונה, לא הכין המנהל סיכום בכתב של בירור התלונה בליווי המלצותיו המנומקות, כמחויב על פי חוק.