הוכחת שעות נוספות על רישום מטעם העובד
דרגו את המאמר |
|
הוכחת שעות נוספות בבית הדין לעבודה - רישום של העובד
אי לכך, תביעות רבות בעניין שעות נוספות מוגשות לאחר תום יחסי עובד-מעביד. עם זאת, על פי רוב, עובדים אינם מנהלים יומן מסודר של השעות הנוספות בהם הועסקו, ולעיתים מדובר בתקופות ארוכות שנמשכו מספר שנים. כמו כן, ידוע כי מעסיקים רבים מחזיקים במשרד או במחלקת הנהלת חשבונות או משאבי אנוש, פירוט של משמרות העובדים ושעות העבודה שלהם. שימו לב, במידה ויש בידכם להוכיח מתכונת עבודה קבועה, או רישום של שעות עבודתכם במהלך העבודה, רשאים אתם לדרוש החזר תשלום בגין השעות הנוספות גם לאחר הפיטורים. כמו כן, אי דרישה לתשלום שעות נוספות במהלך העבודה אינה משולה לוויתור על סכומים המגיעים לכם על פי חוק.
קראו גם:
- האם עובד יכול לוותר על תעריף "שעות נוספות" מרצון?
- האם מעביד יכול לשלם לעובד תשלום שעות נוספות גלובאליות?
- בהסכם העבודה נחתם וויתור על חוק מגן - האם הטכנאי יקבל תשלום על שעות נוספות?
עניין זה נידון פעם נוספת בבית הדין לעבודה במסגרת תביעה אשר הוגשה על ידי נהג שעבד בחברת הסעות. התובע עבד בחברה במשך כחמש שנים ובמהלך שנים אלו לא שולמו לו כחוק השעות הנוספות. התובע הציג בבית הדין לעבודה יומנים מסודרים אשר בהם נרשמו שעות העבודה שלו במרוצת השנים.
החברה לא מציגה רישום מצידה למרות שיש לה סידורי עבודה
החברה, לעומת זאת, לא הציגה טענות כנגד ולא הפנתה לתחשיבי שעות עבודה של התובע מטעמה. מבחינת המעסיק, מדובר בסתירה להוראת סעיף 25 לחוק שעות עבודה ומנוחה, תשי"א – 1951. סעיף זה קובע כי המעביד חייב לנהל פנקס בדבר שעות עבודה, שעות מנוחה שבועית, שעות נוספות, גמול שעות נוספות וגמול עבודה במנוחה השבועית. החובה לנהל פנקס שעות עבודה ומנוחה חלה על כל מי שמעביד עובד לצורך עסק, משלח יד או שירות ציבורי.
בעבר, בתי הדין לעבודה קבעו כי אי ניהול פנקס שכר אינו מעביר את נטל הראיה למעביד. עם זאת, מגמת הפסיקה בשנים האחרונות היא כי יש להגמיש את כללי נטל הראייה בהוכחת התביעה לשעות נוספות.
במילים אחרות, בית הדין לעבודה נוטה ללכת לקראת התובע במקרים בהם המעביד מפר חובות רישומויות המוטלות עליו. ידוע כי תכלית החובות הרישומיות המוטלות על המעביד על פי חוקי המגן היא לאפשר לעובד לדעת מה הן זכויותיו, לאפשר לו לעקוב אחר תשלום זכויותיו על פי החוק ולבדוק אם משולמות לו מלוא זכויותיו.
- האם ניתן לתבוע שעות נוספות כשאין רישום?
- מקדונלדס - העסקת בני נוער בניגוד לחוק
- שיפור בתנאי העסקתם של עובדי רשתות המזון
- שכר מינימום לקטין במסגרת עבודת פרילנס
במקרה דנן, אי הצגת דו"חות על ידי חברת ההסעות בבית המשפט העבירה את הנטל על כתפיה - להוכיח כי העובד לא עבד בשעות נוספות בהיקף הנטען על ידו (כפי שעלה מראיותיו). בית הדין לעבודה ציין כי יומניו של התובע היו מהימנים וניכר שנרשמו הם בזמן אמת. כמו כן, היומנים הוצגו בפני החברה הנתבעת בטרם הוצגו בפני בית הדין לעבודה.
זאת ועוד, הוכח בפני השופטים כי החברה ערכה דו"חות נוכחות וסידורי עבודה של עובדיה, לרבות התובע. עם זאת, החברה נמנעה מהצגת דו"חות אלו ועניין זה עמד לה לרועץ. מיותר לציין כי הימנעות מהבאת ראיה מהותית המצויה בידיו של צד למשפט, מעידה על כך שהצגתה הייתה פועלת לחובת הנמנע.
לסיכום, יומניו של התובע התקבלו בבית הדין לעבודה ונקבע כי יש לחשב את השעות הנוספות על פי כתביו של העובד. החברה יכלה לסתור את החישובים הללו תוך הצגת ראיה נגדית. עם זאת, דברים אלו לא נעשו על ידה ונקבע כי עליה לשלם את השעות הנוספות המפורטות ביומניו של התובע.