האם שיחה אחת יכולה להיות הטרדה מינית בעבודה?
דרגו את המאמר |
|
הטרדה מינית במסגרת אירוע אחד
סעיף 3(א) לחוק למניעת הטרדה מינית מציין מספר מעשים אשר מהווים למעשה הטרדה מינית בעבודה. מעשים אלו יכולים להיות סחיטה באיומים כאשר המעשה אשר האדם נדרש לעשות הינו מעשה מיני. כמו כן, הטרדה מינית יכולה להיות גם מעשים מגונים, הצעות חוזרות ונשנות בעלות אופי מיני לאדם לא מעוניין, התייחסות חוזרת ונשנית המופנית לאדם תוך התמקדות במיניותו (כאשר המוטרד הראה שהוא אינו מעוניין בהתמקדות זו).
שאלה אשר עולה מדי פעם בבתי הדין לעבודה הינה, מהי המשמעות שלה המילים הצעות חוזרות או התייחסות חוזרת. האם התייחסות או הצעות אלו חייבות להתקיים בשני אירועים נפרדים ושונים או שמא אירועים אלו יכולים להתקיים במהלך שיחה אחת.
בית המשפט העליון קבע בפסיקתו כי אין הכרח כי הצעות או התייחסויות בעלות אופי מיני תתקיימנה במספר אירועים שונים. הלכה פסוקה היא כי כוונתו של המחוקק אינה משתמעת באופן זה מהוראות החוק. כמו כן, תכילתו ומטרותיו של החוק אינן מתיישבות בנחת עם פרשנות זו.
קראו גם בתחום:
- הטרדה מינית בעבודה, קשר אינטימי בעבר
- זכויות נשים - התנכלות בעבודה בגין הטרדה מינית
- מהי הטרדה מינית מילולית במקום העבודה?
- עורך דין שהטריד מינית עורכת דין ממשרדו יושעה לצמיתות
השופטת איילה פרוקצ'ה כתבה בפסק דין הבוחן סוגיה זו את ההלכה הבאה –"אין הבדל של ממש בעוצמת הפגיעה בכבודו של אדם המוטרד מינית כאשר מופנות אליו הצעות או התייחסויות חוזרות בעלות אופי מיני במסגרת אירוע אחד, לבין מצב דומה המתרחש במהלך מספר אירועים". מדובר למעשה בהטרדה מינית "כל עוד מושא הפניות מבטא חוסר עניין לגביהן".
השופטת פרוקצ'ה הוסיפה בפסק דין זה כי אופיין המשפיל והמבזה של ההצעות או ההתייחסויות אינו מושפע מהשאלה האם הן הועלו בגדרם של מספר מפגשים או שמא מדובר באירוע "מכונן" אחד. פנייה חוזרת של אדם לרעהו בהצעות מיניות שאינן רצויות ואינן ראויות בעיני הצד האחר הינן הטרדה מינית על פי החוק.
במילים אחרות, בתי המשפט יוצאים מנקודת הנחה כי המושג חוזרת ונשנות מתכוון לכך שהמטריד המשיך להתייחס ולהציע דברים בעלי אופי מיני גם לאחר שנענה בחוסר עניין בפעם הראשונה. במידה ויחזור המטריד על דבריו, ואף יעשה זאת באותו האירוע, יחשב הדבר כהטרדה מינית. זאת ועוד, לעיתים, די בפנייה אחת בלבד בכדי לענות על ההגדרה של הטרדה מינית אסורה.