www.ovdim.org.il

תביעה לתשלום פיצויי פטורים ופיצויי הלנת פיצויי פיטורים

דרגו את המאמר

דיני עבודה - פיצויי פיטורים ופיצויי הלנת פיצויי פיטורים


אם יחסי עבודה הסתיימו על ידי המעסיק (ובמקרים מסוימים גם אם הסתיימו על ידי צעד שביצע העובד), עליו לשלם פיצויי פיטורים לעובד, בתנאי שהעובד עבד במשך למעלה מ-12 חודשים, בגובה של חודש לכל שנת עבודה שעבד העובד. אם פיצויים אלו הולנו (היינו לא שולמו במועד הדרוש), ניתן להגיש תביעה לפיצויים בגין ההלנה.


קלדנית בבית משפט אשר הוכרה כעובדת מדינה, חתמה עם המדינה על חוזה מיוחד בו נקצבה תקופת עבודתה. העובדת פוטרה בשל קיצוצים, והיא הגישה תביעה לבית המשפט כנגד פיטוריה, תביעה אשר נדחתה. עם זאת, פיצויי הפיטורים לא שולמו לה ורק לאחר מספר פעמים שפנתה למדינה בדרישה לקבל את המגיע לה, הועברו לחשבונה הסכומים המדוברים.

 

התובעת הגישה לאחר מספר שנים תביעה לקבלת פיצויי הפיטורים בתוספת פיצויי הלנת פיצויי פיטורים בטענה שלא ידעה על התשלום שהועבר לחשבונה. המדינה הגישה בקשה לסילוק על הסף, שכן שילמה את פיצויי הפיטורים והתביעה לקבלת פיצויי הלנת פיצויי הפיטורים התיישנה, וכך אבדה זכותה של התובעת לקבל את הפיצוי. בית המשפט לענייני עבודה דחה את הבקשה לסילוק על הסף שכן מצא שיש עניינים נוספים לדון בהם.

 

האם תביעת הלנת הפיצויים התיישנה?


במהלך הדיון התברר שאכן שולמו פיצויי הפיטורים והייתה על כך הסכמה בין הצדדים. לאור זאת, המחלוקת המשפטית הצטמצמה לשאלה האם זכאית התובעת לפיצויי הלנת פיצויי פיטורים. התובעת טענה, כי מרוץ ההתיישנות נעצר על ידי הדיון המשפטי שהתנהל בנושא פיטוריה ולכן תביעתה עדיין תקפה. המדינה דבקה בעמדתה, כי תביעתה של התובעת היא לגבי נושא שהתיישן.


בית המשפט בחן את סעיף 17א(א) לחוק הגנת השכר באשר לטענה בדבר התיישנות פיצויי ההלנה וקבע, כי יש מועד אחד להתיישנות זכות זו - שנה מהיום בו השכר מולן או 60 יום מהיום בו העובד קיבל את השכר אליו מתייחס הפיצוי - המוקדם מבין השניים.

 

מאחר שבמקרה דנן השכר אליו התייחס הפיצוי שולם, הזכות לפיצויי ההלנה תתיישן בחלוף 60 יום מיום תשלום השכר בפועל, גם אם טרם חלפה שנה מיום הלנת השכר. בנוסף, בחן בית המשפט את סעיף 1(א) לחוק פיצויי פיטורים וקבע, כי מאחר שהעובדת עבדה שנה שלמה באותו מקום עבודה ופוטרה, היא זכאית לפיצויים במלואם ממעבידה האחרון (היינו המדינה), בלי קשר למי שהעסיק אותה קודם.


באשר לשאלה האם התיישנה הזכות לפיצויי הלנה, נבחן סעיף 20 לחוק הגנת השכר ונקבע, כי הזכות לפיצויי הלנת פיצויי הפיטורים תתיישן בחלוף שנה ו-15 ימים מיום הפסקת יחסי העובד והמעביד בין הצדדים והמועד להפסקת היחסים נקבע ליום סיום החוזה הקצוב.

 

עוד צוין, כי לא הייתה כל מניעה מצידה של העובדת להגיש את תביעתה בזמן, ותביעתה התיישנה מבחינה מהותית ולכן נדחתה, למרות שכל העת עד לרגע ההתיישנות אין ספק, כי הייתה לה עילה לקבל פיצויים אלו. לצד את, המועד להתיישנות התביעה להפרשי הצמדת הריבית טרם הגיע ולכן על המדינה לשלמם לתובעת.


לסיכום, בית המשפט ייטה להעניק פיצויי פיטורים יחסית ביד רחבה, בהנחה שקיימת עילה לכך. ביחס למועד הלנת פיצויי פיטורים יבחן בית המשפט בדווקנות יחסית אם חלף המועד להגשת התביעה, ואם חלף - ידחה את תביעת פיצויי הלנת פיצויי הפיטורים, כפי שקרה במקרה שלעיל.
 

לשאלות, תגובות או הערות בנושאי דיני עבודה וזכויות לחץ/י כאן

 

פניה אל עורך דין דיני עבודה

הפניה ללא התחייבות מצדך או מצד עורך הדין

שלח

פסקי דין וחדשות - זכויות עובדים

תביעה של טכנאי שעבד במכון התקנים לפיצויים בגין פיטורין שלא כדין, עקב שימוע שלא כדין שנערך למראית עין בלבד.  

תביעה לפיצויי פיטורין לאחר התפטרות בדין מפוטר לאחר כשנתיים וחצי, עקב הרעה מוחשית בתנאים והפחתת שעות העבודה.  

בתום תשע שנות עבודה כמאבטח בשירות המדינה, הגיש העובד תביעה בגין הפרשי שכר על פי ההסכם הקיבוצי בענף השמירה והאבטחה. 

ארבעה נערים עבדו בפיצרייה בשעות הלילה ובשעות מרובות בניגוד לחוק עבודת הנוער. לפיכך הוגש כתב אישום כנגד העסק.  

מנהלת חשבונות שבה מחופשת מחלה, וגילתה כי במקומה יושבת מחליפה. לאחר יומיים היא קיבלה מכתב פיטורין וטענה כי פוטרה שלא כדין ללא שיחת שימוע.  

מנהל העבודה הודיע למפעיל באגר בטלפון כי רכב החפירה שאותו הפעיל נמכר, לכן אין צורך שיגיע יותר לעבודה. 

המורה טענה כי הופלתה לרעה על ידי משרד החינוך לעומת מורים אחרים אשר שובצו בבית הספר ביישוב מגוריה.  



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.