www.ovdim.org.il

פיצויי פיטורים לעובד שהתפטר, באילו מקרים?

דרגו את המאמר
  התקבלו 2 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5

עובד שפוטר ממקום עבודתו זכאי לתשלום פיצויי פיטורין, בתנאי שהשלים שנת עבודה אחת לפחות אצל אותו מעסיק או באותו מקום עבודה. נכון לשנת 2019, עובד שהתפטר אינו זכאי לתשלום פיצויי פיטורין מהמעסיק, אולם חוק פיצויי פיטורין, קובע רשימה של נסיבות שבהן ניתן לקבל פיצויים גם במקרה של התפטרות.


במקרים שבהם אולץ העובד להתפטר ולא בחר להתפטר מרצונו החופשי, ייתכן שהוא יהיה זכאי לתשלום פיצויים, זאת כאשר ההתפטרות היא בדין מפוטר, עקב מצב בריאותי לקוי של העובד או בן משפחתו, לצורך טיפול של הורה בילד, עקב העתקת מגורים, הרעה מוחשית בתנאי עבודה ועוד.


סעיף 14 לחוק פיצויי פיטורין


סעיף 14 לחוק פיצויי פיטורין מאפשר לעובד ולמעסיק להגיע להסדר מראש, המעוגן בחוזה עבודה, בנוגע לתשלום פיצויים, הפועל לטובת שני הצדדים. לפיכך, כאשר בחוזה עבודה הוסכם בין הצדדים בנוגע לתשלום פיצויים, זכאי העובד לקבל את הכספים שהופרשו כרכיב פיצויים במסגרת הביטוח הפנסיוני, אלא במקרים חריגים שבהם נשללה זכותו לפיצויים, כמו במקרה של הפרת משמעת חמורה או מעילה של העובד.


סעיף 14 קובע כי המעסיק פטור מהשלמת פיצויים רטרואקטיביים עבור תוספות שכר שהיו במהלך תקופת העבודה, וכי הפרשות לקופת תגמולים או לקרן פנסיה לא יבואו במקום פיצויי פיטורין, אלא אם נקבע אחרת בהסכם קיבוצי.


זכאות לפיצויים עקב הרעת תנאי עבודה


סעיף 11(א) לחוק קובע כי עובד שהתפטר עקב הרעה מוחשית בתנאי העסקתו, או בשל נסיבות אחרות ביחסי עבודה שבהן אין לדרוש ממנו להמשיך בעבודתו, זכאי לתשלום פיצויי פיטורין, בתנאי שעבד אצל אותו מעסיק או באותו מקום עבודה לפחות שנה.


הרעה מוחשית בתנאי עבודה יכולה לבוא לידי ביטוי באי תשלום שכר, אי תשלום תנאים סוציאליים כמו: דמי הבראה, חופשה שנתית, דמי חגים וכדומה, העברת מקום העבודה למקום מרוחק, שינוי מהותי בשעות העבודה, הפחתה בשכר, יחס משפיל ומבזה מצד אחראי, הטרדה מינית ועוד.


במצב זה, על העובד חלה חובה להתריע בפני המעסיק על ההרעה בתנאים או הנסיבות שבגינן הוא אינו יכול להמשיך בתפקידו, ולאפשר למעסיק לתקן את המצב. אם המצב תוקן, העובד לא יהיה זכאי לפיצויים. במקרים שבהם המעסיק אינו יכול לתקן את הפגיעה, העובד רשאי להתפטר תוך מתן הודעה מוקדמת להתפטרות ולקבל פיצויי פיטורין.


פיצויי פיטורין בעת הגעה לגיל פרישה


סעיף 11(ה) לחוק, קובע כי עובד שהתפטר לאחר שנשאר לעבוד במקום העבודה אחרי גיל הפרישה זכאי לתשלום פיצויי פיטורין. נכון לשנת 2019 גיל הפרישה לגברים הוא 67 ולנשים 62. במצב זה יש לנכות את הסכום שעמד לרשות העובד בתור פיצויי פיטורין בביטוח מנהלים, קופת גמל או קרן פנסיה.


פיצויי פיטורין מחמת מצב בריאותי לקוי


סעיף 6 לחוק קובע כי עובד שהתפטר מחמת מצב בריאות לקוי, שלו או של בן משפחתו, עשוי להיות זכאי לתשלום פיצויים, בתנאי שבין הצדדים התקיימו יחסי עובד מעביד במשך שנה לפחות ולהתפטרות הייתה סיבה מספקת לאור הממצאים הרפואיים, תנאי העבודה, ונסיבות נוספות הקשורות לעניין.


התפטרות לצורך טיפול בילד


סעיף 7 לחוק קובע כי עובדת שהתפטרה בתוך תשעה חודשים מיום הלידה, לצורך לטפל בילד, זכאית לקבל פיצויי פיטורין, בתנאי שהתקיימו יחסי עובד מעביד במשך שנה לפחות. הזכאות חלה גם על עובדת שהתפטרה לאחר קבלת ילד לאימוץ, למשמרת מאם פונדקאית או למטרת אומנה, בפרק זמן של תשעה חודשים מיום קבלת הילד.


כמו כן, עובד שבת זוגו ילדה, רשאי בהתאם לאותם תנאים, להתפטר ממקום עבודתו ולקבל פיצויים במקום בת זוגו, אם בת הזוג הועסקה כעובדת ששה חודשים רצופים לפני יום התפטרותו ובתנאי שהילד נמצא בהחזקתו הבלעדית או בטיפולו הבלעדי, עקב נכות או מחלה של בת הזוג.


התפטרות עקב מעבר למקום מגורים מרוחק


סעיף 8 לחוק קובע כי בנסיבות מסוימות, עובד שמתפטר עקב מעבר למקום מגורים המרוחק ממקום העבודה זכאי לפיצויי פיטורין, זאת בתנאי שהמרחק בין מקום מגוריו החדש של העובד לבין מקום מגוריו הקודם הוא 40 ק"מ לפחות, או בשל גירושים, מעבר ליישוב חקלאי, אזור פיתוח או התנחלות, ומעבר בעקבות בן או בת הזוג.
 

לשאלות, תגובות או הערות בנושאי דיני עבודה וזכויות לחץ/י כאן

 

פניה אל עורך דין דיני עבודה

הפניה ללא התחייבות מצדך או מצד עורך הדין

שלח

פסקי דין וחדשות - התפטרות

המעסיק התחייב לשלם פיצויי פיטורין לעובד שהתפטר לרגל נישואיו והעתקת מקום מגורים, לאחר התקופה הממושכת שבה הוא עבד אצלו 

מעסיק העביר עובדת מסניף אחד לסניף אחר. האחרונה התפטרה בשל הרעת תנאים. האם היא תזכה בפיצויי פיטורים? 

האם מעסיק זכאי לקבל פיצויים מעובד לשעבר אשר עזב את עבודתו מבלי לערוך חפיפה מסודרת למחליף? 

האם ניתן לחייב עובד אשר נוטש את העבודה בתשלום פיצויים בגין אי מתן הודעה מוקדמת? האם הדברים תקפים לגבי עובדת סיעודית? 

האם עובדים זרים סיעודיים יחוייבו במתן הודעה מוקדמת ארוכה לפני התפטרות, מעבר לקבוע בחוק? 

מגיש מהדורת מבט בארבע השנים האחרונות, יגל מגל, התפטר מתפקידו. מהי הסיבה להתפטרות? 

"האם ישנו פורום שבו יושבים יחד, אדם אל אדם ולא רק נייר אל נייר, המפקדים הישירים עם הממונים החיילים המקצועיים, ומלבנים את הדברים, שעה שבגורל איש הקבע עסקינן? במישור הכללי, אם כן, יש לכאורה צורך בשידוד מארג ההערכות כך שייקבע מקומה של ההערכה החילית הרוחבית - שעל פני הדברים יש טעם והיגיון בקיומה - אל מול חוות הדעת של המפקדים הישירים, וכן "מקומן הגיאומטרי" של אלה האחרונות, ובעיקר כיצד נערך הממשק ביניהן"... 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.