www.ovdim.org.il

מה נחשב להפרת אמון של עובד מול מעסיק ומהן ההשלכות?

דרגו את המאמר
  התקבלו 3 דירוגים בציון ממוצע: 3.6 מתוך 5

יחסי עובד מעביד נחשבים על פי דיני העבודה ליחסים חוזיים. חוזה עבודה מושתת על יחסי אמון הדדיים. חובת האמון וחובת תום הלב כלפי המעסיק חלות על העובד, מרגע קבלתו לעבודה, במהלך כל תקופת יחסי העבודה ואף לאחר סיומם.

 

פעולות מסוימות מהוות באופן בולט וברור הפרת חובת אמון מצד העובד, כגון גניבה מבית העסק, ריגול תעשייתי, ניצול מופרז של משאבי המעסיק לשימוש פרטי ועוד. מלבד המקרים ברורים של מעילה באמון, גם נושא התחרות מול המעסיק נדון רבות בפסיקה. כאשר הנסיבות מעידות על ניצול והתנהגות בחוסר תום לב מצד העובד, הוא ייחשב כמפר חובת אמון ויהיה עליו לשלם למעסיקו פיצויים. כמו כן, אם המעסיק גילה כי אחד מעובדיו הפר את חובת האמון כלפיו באופן חמור, הוא רשאי לפטרו ללא הודעה מוקדמת ואף לשלול ממנו פיצויי פיטורין.

 

הקמת עסק מתחרה

 

במסגרת חובת הנאמנות של העובד כלפי מעסיקו, העובד אינו רשאי לחשוף את סודותיו של העסק, גם אם אינם נחשבים לסודות מסחריים, ואף כאשר עובד מקים עסק מתחרה בתום יחסי העבודה, ופועל בחוסר תום לב, שבא לידי ביטוי בגניבת עובדים, מידע או לקוחות, הדבר עלול להיחשב כהפרה של חובת האמון כלפי מעסיקו הקודם.

 

עם זאת, לא כל הקמת עסק מתחרה מהווה הפרת חובת האמון וחובת תום הלב, כדי לא לפגוע בזכותו של העובד לחופש העיסוק. תחרות עם המעסיק תיחשב להפרת חובת הנאמנות, כאשר ישנו אלמנט של חוסר תום לב, כגון: תכנון מראש של הקמת העסק המתחרה ובניית התשתית במהלך העבודה הקודמת, שימוש בסודות מקצועיים, העברת לקוחות ועובדים לעסק החדש וכדומה.

 

שימוש בסודות מסחריים

 

סוד מסחרי הוא מידע מסוים המצוי בידי המעסיק בלבד. בתום יחסי העבודה, עקב פיטורין או התפטרות, המעסיק רשאי להגביל את חופש העיסוק של עובד לפתוח עסק מתחרה או לעבוד אצל מעסיק מתחרה כדי למנוע ממנו מלהשתמש, שלא כדין בסודות מסחריים השייכים לעסק.

 

ככלל, עובד שמצוי בידו סוד מסחרי אינו מנוע מלעבוד אצל מעסיק מתחרה, ורק אם קיימת הסתברות סבירה כי הוא יעשה שימוש במידע ועקב כך מעסיקו הקודם עלול להיפגע באופן ממשי, יגביל בית הדין לעבודה יגביל את עיסוקו של עובד מכוח החוק, גם ללא סעיף מפורש בחוזה העבודה. במקרה של הפרת חובת הנאמנות על ידי העובד, המעסיק יהיה זכאי לפיצויים בגין הנזק שנגרם לו כתוצאה מהתנהלותו של העובד, ואף בית הדין יכול לקבוע הגבלות על העובד בעל העסק המתחרה, כמו איסור על קשרים עסקיים עם לקוחות של מעסיקו הקודם.

 

שלילת פיצויי פיטורין

 

בנוסף להפרת חובת האמון יש השלכות על הליך הפיטורין, חובת הודעה מוקדמת ושלילת הפיצויים. במקרה שהעובד ביצע הפרת חובת אמון חמורה רשאי המעסיק לפטר את העובד באופן מידי, ללא הודעה מוקדמת. אמנם לא כל הפרת חובת אמון מצדיקה שלילת פיצויי פיטורין, אך כאשר ההפרה משמעותית או פלילית, כמו במקרה של גניבה מהמעסיק, יתכן והנסיבות יצדיקו שלילת הפיצויים בכפוף לאישורו של בית הדין לעבודה.
 

לשאלות, תגובות או הערות בנושאי דיני עבודה וזכויות לחץ/י כאן

 

פניה אל עורך דין דיני עבודה

הפניה ללא התחייבות מצדך או מצד עורך הדין

שלח

פסקי דין וחדשות - יחסי עובד מעביד

השוחט זומן לשיחה עם המנהל ובסופה נמסר לו מכתב פיטורין, אולם מנגד טען המעסיק כי התובע בחר להתפטר מרצונו החופשי.  

עובדת זרה ממולדובה שהועסקה כמטפלת סיעודית לנכה בעלת שיתוק מוחין, הגישה תביעת פיצויים נגד המעסיקה.  

המעסיקים תבעו את העובדים בגין עוולת לשות הרע, בעקבות פרסומים פוגעניים בדף הפייסבוק שלהם.  

התובעת עבדה ברשת למוצרים לעיצוב הבית ומתנות, במשך שבע שנים. בתחילה כמוכרת שכירה ובהמשך כמעצבת עצמאית. מהן זכויותיה לאחר הפסקת היחסים? 

מנהל העבודה פוטר לאחר חודש וחצי, ללא שימוע ובניגוד לתנאי החוזה, לכן הגיש תביעה כנגד המעסיק.  

מורה ליוגה שפוטרה בשל הרעה בתנאים, הגישה תביעה על מנת שתקופת עבודתה כעצמאית תוכר כתקופה של יחסי עובד ומעביד. 

רופאת השיניים טענה כי היא עבדה כשכירה במרפאת שיניים, מנגד טענה המרפאה כי היא הועסקה כעצמאית. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.