www.ovdim.org.il

סעיף אי תחרות לעובד, מה המשמעות?

דרגו את המאמר
  התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5

סעיף אי תחרות בחוזה עבודה קובע כי לעובדים אסור להתחרות בחברה שבה הם מועסקים כעובדים או כבעלי עניין הן במהלך תקופת העסקתם והן למשך תקופה מסוימת לאחר סיום יחסי עובד מעביד כתוצאה מפיטורין או התפטרות.

 

על פי דיני העבודה, חל איסור על המעסיק להגביל את זכותם של עובדיו לעבוד אצל מעסיק אחר לאחר תום תקופת העסקתם, מאחר שהוא פוגע בזכותם החוקתית של העובדים לחופש העיסוק. לפיכך כאשר קיים סעיף בחוזה אשר מגביל את זכותם של העובדים לעבוד אצל מעסיק אחר לאחר סיום תקופת עבודתם, הוא יהיה ברוב המקרים חסר תוקף משפטי, והעובד יוכל לעבוד גם אצל המתחרים מבלי שיהיה חשוף לתביעות מצד מעסיקו.

 

עם זאת, בהתקיים תנאים מסוימים, עשוי בית הדין לעבודה לאשר סעיף בחוזה אשר מגביל את יכולתו של העובד לעבוד אצל מעסיק אחר, ולתת לו תוקף משפטי, כמו במקרים של הגנה על סוד מסחרי, חובת תום לב ואמון, תמורה והכשרה מיוחדת, ואף המעסיק רשאי לפנות אל בית הדין לעבודה כדי לאכוף את הסעיף ולמנוע מהעובד לעבוד אצל מעסיק אחר או לתבוע פיצויים מהעובד בגין הפרת התחייבותו.

 

באילו מקרים סעיף אי תחרות מקבל תוקף משפטי?

 

במקרה שהעובד קיבל מהמעסיק תמורה מיוחדת כגון: תוספת שכר, שיפור תנאי העסקה וכדומה, בכפוף להתחייבות מצד העובד שלא להתחרות בעתיד במעסיק הנוכחי בתום יחסי עובד מעביד, ייתכן כי בית הדין לעבודה ייתן אישור ותוקף משפטי לסעיף המגביל את העובד לעבוד אצל מעסיק אחר בתחום מסוים ולתקופה מסוימת.

 

חשש לחשיפת סודות מסחריים בפני מתחרים

 

כמו כן, המעסיק רשאי להגביל את חופש העיסוק של עובד שנחשף לסוד מסחרי שהוא מידע המצוי בידי המעסיק בלבד, ולמנוע ממנו לעבוד אצל מעסיק מתחרה, במהלך העסקתו ולאחר סיום תקופת העבודה, והוא רשאי למנוע ממנו מלהשתמש, שלא כדין, בסוד מסחרי השייך למקום עבודתו הקודם.

 

ואולם עובד שמצוי בידו סוד מסחרי אינו מנוע באופן אוטומטי מלעבוד אצל מתחרים, ורק אם קיימת הסתברות סבירה, כי העובד יעשה שימוש בסוד מסחרי באופן שיפגע באופן ממשי במעסיקו הקודם, רשאי בית הדין להגביל את עיסוקו, ולהגביל אותו מלעבוד אצל מתחרים למשך תקופה מסוימת.

 

תשלום תמורה מיוחדת לעובד

 

במקרה שהמעסיק השקיע משאבים מיוחדים בהכשרת העובד, ועקב כך העובד התחייב לעבוד אצלו למשך תקופה מסוימת, הגבלת העיסוק של העובד תהיה מוצדקת למשך תקופה מסוימת, וניתן יהיה לדרוש ממנו להמשיך לעבוד אצל המעסיק ולא לעבוד במקום אחר במשך אותה תקופה.

 

הפרת חובת תום לב ויחסי האמון

 

במשרות ובתפקידים שבהם חובת תום הלב של העובדים מחייבת את הגבלת חופש העיסוק, ייתכן שבית הדין יורה על הגבלת חופש העיסוק של העובד גם ללא סעיף מפורש בחוזה העבודה, ואף ייתכנו נסיבות נוספות שבהן סעיף המגביל את חופש העיסוק של העובד יקבל תוקף משפטי, כמו למשל כאשר העובד חתר תחת המעסיק ועמל על הקמת עסק מתחרה באמצעות פנייה ללקוחות מהותיים ושידולם להתחיל לעבוד איתו בעסק החדש.
 

לשאלות, תגובות או הערות בנושאי דיני עבודה וזכויות לחץ/י כאן

 

פניה אל עורך דין דיני עבודה

הפניה ללא התחייבות מצדך או מצד עורך הדין

שלח

פסקי דין וחדשות - חוזה עבודה

התובע פוטר לפני החגים מבלי שנערך לו שימוע, על כן פנה לבית הדין ודרש פיצויים בגין פיטורין שלא כדין. 

הנהלת בית הספר להוקי רולר הגישה תביעה נגד מדריך לשעבר לתשלום פיצויים בגין הפרה יסודית של חוזה העבודה עקב גזל סודות מסחריים. 

איש מכירות דרש לקבל מהמעסיקה עמלות על מכירות שביצע ופיצוי בגין עגמת נפש על רקע נסיבות סיום יחסי עובד מעביד. 

מנהל מחלקת פיקוח טען כי נקרא לבצע קריאות פתע על ידי המוקד של העירייה ולא קיבל תשלום עבורן.  

בית הדין לעבודה קבע כי קבוצת כדורסל לא הפסיקה את עבודתו של מאמנה בגין העדר תעודת אימון. נקבע כי מדובר בפיטורים והפרת חוזה לתקופה קצובה... 

בית הדין הארצי לעבודה קבע כי עובדי מחסני חשמל יכולים להתארגן ללא קשר לעובדי שקם אלקטריק וביג סנסור, וזאת בשל היותם יחידת מיקוח נפרדת... 

האם יחסי עבודה המוסדרים במסגרת הסכם קיבוצי מונעים פנייה ישירה לעובדים מצד המעסיק? 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.