www.ovdim.org.il

היעדרות מותרת מהעבודה לפי חוק עבודת נשים

דרגו את המאמר
  התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5

חוק עבודת נשים קובע את הזכאות לחופשת לידה, איסור פיטורין בנסיבות מסוימות ואפשרות לקביעת מגבלות שונות על עבודת נשים. החוק נחקק בשנת 1954, אולם עבר מאז תיקונים רבים, הנובעים מהתפתחות התפיסה לגבי זכויות נשים בעבודה, לגבי שוויון ולגבי הורות בכלל. כך למשל, כיום החוק מעניק זכויות מסוימות גם לגברים, המעוניינים לצאת לחופשת לידה במקום בנות הזוג ועוסק גם בהיבטים הקשורים לטיפולי פוריות והריון.

 

חוק עבודת נשים מאפשר לשר העבודה והרווחה לקבוע מגבלות שונות לגבי העבדת נשים. סעיף 1 לחוק מסמיך את שר העבודה להגביל או לאסור בתקנות העבדת עובדת במקומות עבודה שבהם העבודה עלולה לפגוע במיוחד בבריאות האישה. סעיף 2 מסמיך את השר לקבוע תנאים להעבדת עובדת בלילה - בין השעה 12:00 בלילה לשעה 6:00 בבוקר בתקנות, באישור ועדת העבודה והרווחה.

 

כמו כן, נאסר על מעביד לסרב לקבל אישה לעבודה עקב סירובה לעבוד בלילה, אלא אם מדובר במקום עבודה מסוגים מסוימים שנקבעו בתקנות ובחוק כמו: מסעדות, בתי מלון, שירותי תעופה, בתי חולים וכדומה. החוק קובע את סמכות בית הדין האזורי לעבודה לדון בתביעות עקב סירוב מעביד לקבל אישה.

 

זכות העובדת לצאת לחופשת לידה

 

אחד הסעיפים המרכזיים בחוק הוא סעיף 6, הקובע את זכאות העובדת לחופשת לידה. החוק קובע כי על מעביד לתת לעובדת הסמוכה ללדת חופשת לידה. החוק קובע שחופשת הלידה המינימלית תהיה בת 14 שבועות, אולם תיקון משנת 2010 נתן לעובדת אפשרות להאריך את חופשת הלידה ל-26 שבועות, כאשר ניתן לצאת לחופשת הלידה עד 7 שבועות מלפני הלידה עצמה.

 

האפשרות לחופשת לידה של 26 שבועות חלה על עובדות שעבדו למעלה משנה באותו מקום העבודה. אם העובדת עבדה במשך תקופה קצרה מזו, היא זכאית לחופשת הלידה המינימלית הקבועה בחוק כאמור- 14 שבועות.

 

הארכת חופשת הלידה לאישה ולגבר

 

החוק קובע מקרים אשר מאפשרים את הארכת חופשת הלידה: עובדת אשר ילדה יותר מילד אחד בלידה, זכאית לפי החוק להאריך את חופשת הלידה בשלושה שבועות עבור כל ילד נוסף. עובדת שחלתה בזמן החופשה ואושפזה למשך יותר משבועיים רשאית אף להאריך את חופשת הלידה וכך גם עובדת אשר ילדה חייב להישאר בבית החולים או להתאשפז. 

 

חופשת לידה יכולה להינתן לאב בתנאים מסוימים: כאשר הילד נמצא איתו, בהחזקתו ובטיפולו הבלעדי, וכן בת זוג העובד אינה יכולה לטפל בילד עקב נכות או מחלה. מיום שהתקיים התנאים, זכאי העובד לחופשת לידה אשר תסתיים כאשר חופשת הלידה של בת זוגו תסתיים.

 

כששה שבועות לאחר הלידה, אישה יכולה לוותר על יתרת חופשת הלידה שלה ולהעביר את הזכאות לבן זוגה, כך שיקבל חופשת לידה חלקית- החל מששה שבועות לאחר הלידה ועד תום תקופת הזכאות המקורית של בת הזוג לחופשת הלידה. חופשת חלקית לא תעלה על תקופה של 14 שבועות ותחול רק כאשר גם העובד וגם בת זוגו עבדו אצל מעסיקם במשך שנה לפחות, ובכל מקרה חופשת הלידה אינה פוגעת בוותק העובדת אצל המעביד.

 

היעדרות עקב מצב רפואי הקשור בלידה

 

סעיף 7 לחוק קובע שורת מצבים שבהם היעדרות מהעבודה מותרת: כאשר ההיעדרות היא עקב ההיריון, מצב רפואי הקשור בלידה, עקב הנקה כאשר העבודה עשויה להפריע להנקה, היעדרות של שעה ביום במשך 4 חודשים מתום חופשת הלידה, היעדרות בשל טיפולי פוריות, היעדרות בשל שהייה במקלט לנשים מוכות.

 

כמו כן קיימת אפשרות לאישה לאחר לידה לקחת חופשה לא תשלום - לתקופה של עד רבע מתקופת העסקתה אצל המעביד, כאשר תקופת החופשה המקסימלית היא תקופה של שנה. סעיף 9 לחוק קובע איסור על פיטורי עובדת בהריון וכן קובע איסור על פיטורים בעת היעדרות המותרת לפי סעיף 7 לחוק.

 

סעיף 9א אוסר על צמצום היקף המשרה או ההכנסה של עובדים שחל איסור על פיטוריהם. המחוקק אינו אוסר לחלוטין פיטורים של עובדים אשר חלה עליהם הגנת החוק, אלא מתיר פיטורים במקרים מסוימים על ידי קבלת היתר ממשרד העבודה והרווחה.
 

לשאלות, תגובות או הערות בנושאי דיני עבודה וזכויות לחץ/י כאן

 

פניה אל עורך דין דיני עבודה

הפניה ללא התחייבות מצדך או מצד עורך הדין

שלח

פסקי דין וחדשות - זכויות נשים - זכויות אישה

מפיקת כנסים טענה שפוטרה שלא כדין במהלך טיפולי פוריות בניגוד לתקופה המוגנת על פי חוק עבודת נשים וחוק שוויון הזדמנויות בעבודה.  

לאחר שהמזכירה סיפרה כי היא בהריון, המנהלת זימנה אותה לשיחה והודיעה לה כי עקב קיצוצים אין מנוס אלא להורות על פיטוריה. 

אם חד הורית דרשה פיצויים בגין פיטורין שלא כדין בטענה כי פוטרה בעת ששהתה בחופשת מחלת ילד. 

מועמדותה של צעירה לתפקיד קופאית ברשת שופרסל נדחתה, לאחר שהצהירה כי היא בהיריון.  

בעת סגירת מכון הכושר, מדריכת הפילאטיס שפוטרה היתה בהריון, ומאחר שהמכון המשיך לפעול לאחר החלפת הבעלים, המדריכה טענה כי מדובר בפיטורין שלא כדין ודרשה פיצויים בהתאם.  

התובעת טענה כי פוטרה במהלך ההריון, אולם המעסיקה טענה מנגד כי בעת השימוע העובדת לא ציינה כי היא בהריון. 

הקוסמטיקאית שהעניקה טיפולים לאורחי המלון, כנגד חשבוניות וקבלות, דרשה להכיר בה כעובדת ולקבל פיצויי פיטורין.  



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.