www.ovdim.org.il

זכויות נוער בעבודה בקיץ, מתי מותרת העסקת בני נוער?

דרגו את המאמר
  התקבלו 3 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5

בני נוער רבים מעוניינים להיכנס לעולם העבודה עוד בשנות העשרה לחייהם. משעשו זאת, עומדת לרשותם מערכת זכויות שונה מעט ממערכת זכויות העובדים הרגילה. המשפט הישראלי והמחוקק מכירים בחולשת העובד אל מול המעביד, וכאשר העובד הוא נער, החשש מניצול על ידי המעביד רק גובר. חוק עבודת נוער קובע מספר כללים לגבי העסקת בני נוער וצעירים עד גיל 18.

 

מאיזה גיל מותר להתחיל?

 

באופן כללי, אסור להעסיק ילד מתחת לגיל 14. החל מגיל 14, מותר להעסיק נערים רק במהלך חופשת הקיץ, בכל עבודה אשר אינה מזיקה לבריאות הילד. ניתן להעסיק נערים מגיל 15 ואילך אשר לא חל עליהם חוק חינוך חובה לאורך כל השנה, כל עוד לא מדובר בעבודה מסוכנת.

 

פנקס עבודה

 

לפי החוק, על המעסיק בן נוער לדרוש ממנו להציג פנקס עבודה. פנקס זה ניתן להנפקה בחינם בכל לשכת תעסוקה. לצורך הנפקת הפנקס, יש להצטייד בשתי תמונות, אישור מרופא כללי ותעודת זהות. על המעביד חלה חובה לנהל רישום מדויק של שעות העבודה. עם זאת, מומלץ לבני נוער לנהל רישום משל עצמם.

 

הודעה לעובד

 

על המעביד לתת לנער העובד אצלו הודעה המפרטת את תנאי העסקתו תוך שבוע מתחילת העבודה. על ההודעה לכלול את הפרטים הבאים: זהות המעביד, זהות העובד, תאריך תחילת העבודה, תקופת העבודה, אם מדובר בחוזה עבודה לתקופה קצובה מראש, תיאור עיקרי התפקיד, ציון שמו או תפקידו של הממונה הישיר על העובד, סך כל התשלומים המגיעים לעובד כשכר עבודה, מועדי תשלום השכר, דירוג שכר העובד אם קיים, יום המנוחה השבועי של העובד שמשתנה לפי דתו של העובד, אורך יום העבודה או שבוע העבודה הרגיל של העובד, תשלומים עבור תנאים סוציאליים של העובד וכדומה.


היקף העבודה – שעות העבודה, ימי העבודה ורישום

 

חלות מגבלות על מספר שעות העבודה שבהן ניתן להעסיק בני נוער. אסור להעסיק בני נוער עד גיל 16 מעבר לשמונה שעות ביום. בני נוער בגילאים 16-18 רשאים לעבוד במשך 9 שעות ביום. בכל מקרה, אסור להעסיק בני נוער עד גיל 18 מעבר לארבעים שעות בשבוע. אסור להעביד בני נוער בשעות נוספות וכן קיים איסור מוחלט על העסקת בני נוער ביום המנוחה השבועי. החוק אוסר על העסקת בני נוער עד גיל 16 בשעות הלילה בין 20:00 ל –8:00 בבוקר. לנער בגילאים 16-18 אסור לעבוד בין השעות 22:00 ל – 6:00 בבוקר, אלא לפי היתר.

 

זכויות הנוער העובד

 

בני נוער עובדים לא תמיד מודעים לזכויות שלהם, אשר לעתים שונות מזכויות עובדים רגילים. זכויות הנוער העובד כוללות:


• זכאות לדמי נסיעה אלא אם מקום העבודה נמצא במרחק של עד 500 מטרים ממקום המגורים.
• מסים – אסור להוריד משכר הנער תשלום ביטוח לאומי.
• חובה לשלם לנער עובד שכר מינימום. גם במהלך תקופת התלמדות או תקופת ניסיון.
• אסור לנכות משכר העובד קנסות או נזקים, אלא אם הותר הדבר בחוק.
• נער עובד זכאי להפסקה של 45 דקות על כל 6 שעות עבודה, כאשר 30 דקות מתוכן יהיו רציפות. המעביד רשאי שלא להחשיב את ההפסקה כחלק משעות העבודה, ולכן לא יתקבל שכר עבור ההפסקה.

 

על עבודת בני נוער מוטלות מגבלות רבות יותר מאשר על העסקת עובדים מעל גיל 18. הסיבה לכך היא מעמדם החלש יותר של בני נוער בשוק העבודה והדאגה לבריאותם והתפתחותם של בני הדור הצעיר. מקומות עבודה רבים אינם מקפידים על תנאי העסקת בני הנוער הקבועים בחוק. חשוב לדעת כי בכל מקרה של הפרת החוק, ניתן להתלונן למשרד התמ"ת ואף ניתן לפנות לבית הדין לענייני עבודה, במידה והופרו זכויות הנער העובד.
 

לשאלות, תגובות או הערות בנושאי דיני עבודה וזכויות לחץ/י כאן

 

פניה אל עורך דין דיני עבודה

הפניה ללא התחייבות מצדך או מצד עורך הדין

שלח

פסקי דין וחדשות - זכויות עובדים

תביעה של טכנאי שעבד במכון התקנים לפיצויים בגין פיטורין שלא כדין, עקב שימוע שלא כדין שנערך למראית עין בלבד.  

תביעה לפיצויי פיטורין לאחר התפטרות בדין מפוטר לאחר כשנתיים וחצי, עקב הרעה מוחשית בתנאים והפחתת שעות העבודה.  

בתום תשע שנות עבודה כמאבטח בשירות המדינה, הגיש העובד תביעה בגין הפרשי שכר על פי ההסכם הקיבוצי בענף השמירה והאבטחה. 

ארבעה נערים עבדו בפיצרייה בשעות הלילה ובשעות מרובות בניגוד לחוק עבודת הנוער. לפיכך הוגש כתב אישום כנגד העסק.  

מנהלת חשבונות שבה מחופשת מחלה, וגילתה כי במקומה יושבת מחליפה. לאחר יומיים היא קיבלה מכתב פיטורין וטענה כי פוטרה שלא כדין ללא שיחת שימוע.  

מנהל העבודה הודיע למפעיל באגר בטלפון כי רכב החפירה שאותו הפעיל נמכר, לכן אין צורך שיגיע יותר לעבודה. 

המורה טענה כי הופלתה לרעה על ידי משרד החינוך לעומת מורים אחרים אשר שובצו בבית הספר ביישוב מגוריה.  



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.