www.ovdim.org.il

טיפים בפיצויי פיטורין – האם טיפים של מלצרים נכללים בפיצויי פיטורין?

דרגו את המאמר
  התקבלו 4 דירוגים בציון ממוצע: 4.7 מתוך 5

דיני עבודה בישראל מעניקים לעובד זכויות רבות. בין היתר, חוק פיצויי פיטורין מעניק לעובד אשר עבד במקום העבודה במשך שנה ומעלה ופוטר או התפטר, בהתקיים נסיבות מסוימות, את הזכות לקבל פיצויי פיטורין. מטרת הענקת פיצויי פיטורין היא לאפשר לעובד מרווח נשימה בעת חיפושיו אחר מקום עבודה חדש. צעירים רבים העובדים במלצרות, כברנים או כשליחים, אינם מודעים לכך שגם הם, ככל עובד אחר, זכאים לפיצויים במקרה שפוטרו לאחר שנה ומעלה במקום עבודתם.

 

פעמים רבות אותם מלצרים אינם עומדים על זכותם, בין אם מתוך חוסר ידע ובין אם מתוך התחושה שגם אם ידרשו פיצויים, הם לא יענו בחיוב, שכן ענף ההסעדה בישראל אינו ידוע כענף המכבד זכויות עובדים במיוחד. יחד עם זאת, חשוב שהעובדים בענף זה ידעו זכויותיהם ויעמדו על הבטחתם, שכן אם יפעלו כך, יתכן ותמונת המצב העגומה תשתנה.

 

כיצד מחשבים פיצויי פיטורין?

 

לפי סעיף 12 לחוק פיצויי פיטורין, שיעור הפיצויים לעובד יהיה משכורת חודשית אחת לכל שנת עבודה אצל המעסיק או באותו מקום עבודה. סעיף 13 לחוק מפנה לתקנות פיצויי פיטורין - התקנות קובעות כי השכר החודשי המדובר הוא השכר החודשי האחרון אשר קיבל העובד, או כאשר מדובר בעובד בשכר- שכר ממוצע של השנה האחרונה.

 

רכיבי שכר הנכללים בחישוב הפיצויים

 

סעיף 1 לתקנות פיצויי פיטורין קובע מהם רכיבי השכר הרלוונטיים לצורך חישוב פיצויים: שכר יסוד; תוספת ותק; תוספת יוקר המחיה ותוספת-משפחה. בנוסף קובע הסעיף כי במידה והשכר כולל תוספת מחלקתית או תוספת מקצועית יהוו אלה חלק משכר היסוד ולכן יכנסו לחישוב פיצויים. כמו כן נקבע, כי במידה ושכר לא היה מורכב מרכיבים אלה, לצורך חישוב פיצויים ייחשב שכר העבודה הרגיל של העובד ללא תוספות. כאשר מדובר בעובדים אשר עיקר שכרם נובע מטיפים, עולה השאלה האם מהווים הם רכיב רלוונטי לחישוב פיצויי הפיטורין.

 

טיפים כרכיב לצורך חישוב פיצויי פיטורין

 

לפי הפסיקה, כל תוספת אחרת לשכר, שאינה מוזכרת בסעיף 1 לתקנות פיצויי פיטורין, חישוב הפיצויים, והתפטרות שרואים אותה כפיטורין, לא תהווה בסיס לחישוב פיצויי הפיטורין. עם זאת, הפסיקה קבעה כי תוספת לשכר שאינה מנוייה בסעיף 1, אולם הוכח לגביה כי היא חלק מהותי מהשכר ומהווה בפועל חלק משכר היסוד- תהווה רכיב לגיטימי לחישוב פיצויי הפיטורין.

 

המשפט אינו מעוניין לאפשר למעבידים לעקוף את החוק ולפגוע בזכויות העובדים שהוא מקנה באמצעות תרמית. במקרים כאלה, הנטל להוכחה מוטל על העובד. העובד יכול להראות כי התשלום הוא משמעותי, קבוע ואינו מותנה בהישגים או ביצועים בעבודה. כאמור, עיקר שכרם של מלצרים, ברמנים ושליחים מורכב מטיפים ולכן בית המשפט יכיר בטיפים כחלק מהותי מהשכר, כך שחישוב פיצויי הפיטורין יכלול גם את מרכיב הטיפים.

 

שכר עבודה המורכב מטיפים

 

תשר, או טיפ הוא סכום כסף הניתן לעובדים במקצועות שירות על ידי הלקוח בנוסף על החשבון הקבוע. בישראל כיום, הפך הנוהג של תגמול נותני השירות על ידי הלקוחות כאות תודה על שירות טוב במיוחד- לתחליף המשכורת לאותם נותני שירות מצד הבעלים. מדובר בעיקר במסעדות, ברים ובתי קפה שונים, בהם שמוגדר שכר מינימום לשעה. במידה והעובד אינו מגיע לאותו שכר מינימום באמצעות הטיפים שהוא מקבל- המעסיק ישלים לו את ההפרש.

 

המצב שבו המעסיק נדרש להשלים את השכר בפועל כמעט ולא קורה, על כן רוב המלצרים מקבלים את שכרם מהטיפים בלבד. פסיקת בית הדין לעבודה קבעה כי תשר שנמסר ישירות למלצר מבלי שהוא עובר דרך קופת המעסיק, אינו יכול לבוא בגדר "שכר עבודה". תשר יכול שיוגדר כחלק מ"שכר עבודה" רק כאשר הוא נרשם ועובר דרך קופת המעסיק. יש לכך משמעות מרחיקת לכת.

 

כאשר הטיפים אינם עוברים בקופת המעסיק, אין הם נחשבים בגדר שכר. המשמעות היא שהמעסיק עשוי שלא לעמוד בחובה לשלם לעובד שכר מינימום, ובמקרה מסוג זה, רשאי העובד לדרוש פיצוי להשלמת שכרו לשכר מינימום עבור כל התקופה שבה עבד אצל המעסיק.
 

לשאלות, תגובות או הערות בנושאי דיני עבודה וזכויות לחץ/י כאן

 

פניה אל עורך דין דיני עבודה

הפניה ללא התחייבות מצדך או מצד עורך הדין

שלח

פסקי דין וחדשות - פיצויי פיטורין

רצף שהתפטר מחמת מצבו הבריאותי, טען כי הוא זכאי לפיצויי פיטורין. מנגד טענה המעסיקה כי ההתפטרות אינה מצדיקה תשלום פיצויים.  

פיזיותרפיסטית שהתפטרה עקב הפחתת היקף משרתה, בשל אי שיבוצה לביקורי הבית, דרשה לקבל השלמת פיצויי פיטורין בגין הרעת תנאים 

עובד בחנות פרחים שפוטר לאחר חופשת מחלה בת שלושה שבועות הגיש תביעה לתשלום פיצויי פיטורין ולדמי מחלה.  

מנהלת מכירות שהתפטרה לאחר 13.5 שנים מחמת הרעת תנאים מוחשית עקב שינוי תנאי שכר והפחתת עמלות, דרשה לקבל פיצויי פיטורין.  

לאחר שאובחן כי מנהלת חשבונות סובלת מגידול סרטני במוח, היא התפטרה בדין מפוטרת ודרשה לקבל פיצויי פיטורין. 

נהג הובלות פוטר בשיחת טלפון בתקופה שבה שהה בחופשת מחלה, ללא הודעה מוקדמת וללא שימוע. 

לאחר שש שנים וחצי של עבודה בחברת שירותי חשמל ותקשורת, פוטר התובע לאלתר עקב התנהגות לא נאותה וגרימת נזק לחברה.  



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.