www.ovdim.org.il

זכויות מעסיק: מהן זכויותיו של המעביד?

דרגו את המאמר
  התקבלו 4 דירוגים בציון ממוצע: 4.5 מתוך 5

דיני עבודה מעגנים זכויות עובדים רבות, מתוך התפיסה שלפיה העובד הוא הצד החלש ביחסי העבודה ביחס אל המעביד, ולכן יש לאזן את פערי הכוחות באמצעות עיגון זכויות העובד בחקיקה. עם זאת, גם למעביד ישנן זכויות. מאמר זה יפרט מספר זכויות העומדות למעביד במסגרת יחסי העבודה שלו עם העובד – הנובעות מחובות העובד כלפי המעביד.

 

פיצויי פיטורים

 

חוק פיצויי פיטורים קובע חובת תשלום פיצויים לעובד בעל ותק של שנה ומעלה במקום העבודה, במקרה של פיטוריו. עם זאת, החוק מסייג חובה זו. לפי החוק, הסכם קיבוצי, החל על העובד והמעביד או על ענף העבודה המדובר, יכול לסייג את הזכות לפיצויי פיטורים, כאשר מציין הוא נסיבות שבהן העובד לא יהיה זכאי לפיצויי פיטורים, או יהיה זכאי לפיצויי פיטורים מופחתים בלבד.

 

במידה ולא קיים הסכם קיבוצי באותו ענף עבודה, קובע החוק כי בית הדין לענייני עבודה רשאי לקבוע כי העובד אינו זכאי לפיצויי פיטורים בנסיבות מסוימות. בית הדין, כך קובע החוק, יונחה בהכרעתו לפי הכללים שבהסכם הקיבוצי החל על מספר העובדים הגדול ביותר במשק. החוק אינו קובע נסיבות קונקרטיות, אולם המקרים בהם בית המשפט יכיר בכך שהעובד אינו זכאי לפיצויי פיטורים הם אותם במקרים שבהם העובד הפר חובותיו למעביד, מקרים של עבירות משמעת חמורות וכדומה.

 

הודעה מוקדמת להתפטרות

 

חוק הודעה מוקדמת לפיטורים והתפטרות קובע חובה הדדית על עובדים ומעבידים. עובד אשר מתכוון להתפטר חייב להודיע על כך למעביד מראש, על מנת שזה יוכל להתכונן להתפטרות העובד, לאתר לו מחליף ולהכשירו. תקופת ההודעה משתנה לפי וותק העובד במקום העבודה. במידה והעובד מפר חובה זו, חב הוא למעביד כפיצוי את שכר העבודה אשר היה משתכר במהלך תקופת ההודעה. השאלה האם המעביד יכול לקזז פיצוי זה מחובותיו כלפי העובד (כמו למשל פיצויי פיטורים) שנויה במחלוקת ועדיין לא ברור אם הדבר מותר.

 

חובת תום לב וחובת נאמנות

 

יחסי עבודה הם יחסים חוזיים. הפסיקה נוהגת להתייחס אל חוזה עבודה נחשב כאל חוזה יחס מתמשך, חוזה לשיתוף פעולה המושתת על יחסי אמון וחובת נאמנות החלה על הצדדים – העובד והמעביד. ישנן פעולות המהוות באופן בולט וברור הפרת חובת אמון: גניבה מהמעביד, ריגול תעשייתי, ניצול מופרז של משאבי המעביד לצרכים פרטיים וכדומה. כמו כן, במסגרת חובת הנאמנות של העובד כלפי המעביד, מצופה הוא לא לגלות את סודותיו של המעביד, אף אם אין הם נחשבים ל"סוד מסחרי".

 

ישנם מצבים קצת פחות מובהקים של הפרת חובת אמון, כמו מצבים בהם העובד הופך למתחרה של המעביד. לא כל הקמת עסק מתחרה על ידי עובד לשעבר תהווה הפרה של חובת האמון ותום הלב כלפי המעביד הקודם, שכן במצב כזה הזכות החוקתית לחופש העיסוק של העובד הייתה נפגעת באופן קשה. הרבה בעלי עסקים עבדו כשכירים בתחום מסוים על מנת להכיר אותו טרם פתיחת העסק, על כן, על מנת שתחרות עם המעביד תיחשב להפרת חובת הנאמנות, נדרש אלמנט של חוסר תום לב: תכנון מראש של הקמת העסק המתחרה ובניית התשתית לכך תוך כדי עבודה אצל המעביד, "גניבת" לקוחות, "גניבת" עובדים וכדומה.

 

במצבים של הפרת חובת הנאמנות על ידי העובד, זכאי יהיה המעביד לסעדים. ראשית, יהיה בית המשפט רשאי יהיה לפסוק לו פיצויים בגין הנזק שנגרם לו כתוצאה מהפרת ובת האמון. שנית, בית המשפט עשוי לקבוע הגבלות על העובד בעל העסק המתחרה, כגון איסור על קשרים עסקיים עם לקוח אותו "גנב" מהמעביד הקודם.

 

הפררוגטיבה הניהולית

 

הפסיקה מזכירה פעמי רבות את הפררוגטיבה הניהולית - היא חירותו של המעביד לנהל את עסקו לפי ראות עיניו. כך למשל, ההחלטה על יציאה לחופשה שנתית היא חלק מהפררוגטיבה הניהולית של המעביד. כן, שינוי מיקומו של מקום העבודה והליכי רה-ארגון במקום העבודה מהווים חלק מאותה פררוגטיבה. הפררוגטיבה הניהולית נובעת מהזכות החוקתית לקניין.

 

המעביד הוא בעל כוח רב ביחסי העבודה. מסיבה זו, אין הוא נזקק לעיגון זכויותיו בחקיקת מגן. עיגון זכויות העובדים בחקיקה נועד על מנת לאזן את פערי הכוחות בין העובד למעביד. למעביד נתון כוח רב מראש ולכן אין הוא זקוק לחקיקת מגן. דיני העבודה מחילים על המעביד חובות רבות כלפי עובדיו, אך גם מטילים חובות על העובדים כלפי המעביד – חובות אשר מצויות הן בחקיקה, דוגמת חוק הודעה מוקדמת לפיטורים והתפטרות, והן בפסיקה דוגמת חובת הנאמנות ותום הלב.
 

לשאלות, תגובות או הערות בנושאי דיני עבודה וזכויות לחץ/י כאן

 

פניה אל עורך דין דיני עבודה

הפניה ללא התחייבות מצדך או מצד עורך הדין

שלח

פסקי דין וחדשות - יחסי עובד מעביד

השוחט זומן לשיחה עם המנהל ובסופה נמסר לו מכתב פיטורין, אולם מנגד טען המעסיק כי התובע בחר להתפטר מרצונו החופשי.  

עובדת זרה ממולדובה שהועסקה כמטפלת סיעודית לנכה בעלת שיתוק מוחין, הגישה תביעת פיצויים נגד המעסיקה.  

המעסיקים תבעו את העובדים בגין עוולת לשות הרע, בעקבות פרסומים פוגעניים בדף הפייסבוק שלהם.  

התובעת עבדה ברשת למוצרים לעיצוב הבית ומתנות, במשך שבע שנים. בתחילה כמוכרת שכירה ובהמשך כמעצבת עצמאית. מהן זכויותיה לאחר הפסקת היחסים? 

מנהל העבודה פוטר לאחר חודש וחצי, ללא שימוע ובניגוד לתנאי החוזה, לכן הגיש תביעה כנגד המעסיק.  

מורה ליוגה שפוטרה בשל הרעה בתנאים, הגישה תביעה על מנת שתקופת עבודתה כעצמאית תוכר כתקופה של יחסי עובד ומעביד. 

רופאת השיניים טענה כי היא עבדה כשכירה במרפאת שיניים, מנגד טענה המרפאה כי היא הועסקה כעצמאית. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.