www.ovdim.org.il

האם יש לראות בעמלות ששולמו לעובדת כחלק מהשכר הקובע לחישוב זכויותיה?

דרגו את המאמר

התובעת עבדה בסוכנות לאופנועים וקטנועים בעפולה כפקידה ואשת מכירות, במשך כשמונה שנים ופוטרה. היא אמנם קיבלה פיצויי פיטורין, אך באיחור של למעלה מחודשיים אחר תום תקופת עבודתה, וגם עמלות המכירה לא חושבו בסכום הפיצויים. כמו כן היא טענה כי לא קיבלה את מלוא הזכויות המגיעות לה על פי החוק.

 

בנסיבות אלה היא הגישה תביעה נגד המעסיקה ודרשה לקבל הפרשי פיצויי פיטורין, דמי הבראה, פדיון חופשה שנתית, וגמול עבור זכויות עובדים נוספות. בית הדין האזורי לעבודה בנצרת נדרש להכריע האם התובעת זכאית לפיצויים.

 

בשנת 2003 החלה התובעת לעבוד בחברה בתפקיד פקידה במחלקת נגררים. היא התקדמה בתפקידה והחל משנת 2009 שימשה כסוכנת מכירות עד לפיטוריה, ועל פי חוזה עבודה היא הרוויחה שכר שעתי בצירוף עמלות. בחודש יולי 2011 היא קיבלה מכתב פיטורין, ומאז היא אינה מועסקת עוד על ידי החברה.

 

המעסיקה לא הכלילה בשכר הקובע לפיצויים את עמלות המכירה

 

במסגרת התביעה עתרה העובדת להפרשי פיצויי פיטורין בסך של 10,800 שקלים, בצירוף פיצויי הלנה, מאחר שלטענתה, המעסיקה לא הכלילה בסכום פיצויי הפיטורין את עמלות המכירה. עוד טענה כי שולמו לה דמי חופשה פיקטיביים, מבלי שכלל יצאה לחופשה, ובנוסף המעסיקה נותרה חייבת לה דמי הבראה. 

 

מנגד טענה המעסיקה כי אין להכליל את תוספות על המכירות בגדר השכר הקובע לפיצויי פיטורין, ובמידה ויקבע בית הדין אחרת, יש להכליל את עמלות המכירה בחישוב פיצויי הפיטורין רק החל מחודש מאי 2009.

 

עוד ציינה המעסיקה כי היא שילמה לתובעת את מלוא דמי ההבראה להם היתה זכאית, ובמהלך תקופת העבודה נפדו ימי חופשה, על פי בקשתה. על כן יש לדחות את התביעה נגדה על הסף.

 

לאחר שמיעת טענות הצדדים קבע בית הדין כי אין מחלוקת כי הסכומים ששולמו לתובעת אשר כונו בתלושי השכר בשמות שונים, כגון: תוספת בונוס, התקנים סוכנים, נגרר ללא בלמים, ונגרר עם בלמים, וכדומה, היו למעשה עמלות בגין מכירות שהיא ביצעה. והתשלומים ששולמו בנוסף לשכר השעתי, אינם מהווים בונוס, אלא עמלות מכירה.

 

עמלות המכירה הינן חלק מהשכר הקובע לפיצויי פיטורין

 

טענת הנתבעת כי אין לכלול את עמלות המכירה בגדר השכר הקובע לפיצויים, נדחתה, מאחר ועל פי החוק, וסעיף 9 לתקנות חישוב פיצויי פיטורין, מוגדרות עמלות מכירה כחלק מפדיון שכר העבודה ולכן העמלות הינן חלק מהשכר הקובע לפיצויי פיטורין.

 

לפיכך נקבע כי התובעת זכאית להפרשי פיצויים פיטורין, ונקבע כי הנתבעת הלינה את פיצויי הפיטורין, מאחר והודעת השחרור נשלחה לחברת הביטוח באיחור ניכר, וגם טופס 161 מולא בשיהוי.

 

התובעת תפוצה על ידי המעסיקה בסך של 17,800 שקלים

 

בסופו של דבר נקבע כי סוכנות הרכב תשלם לעובדת שפוטרה סף כולל של 17,800 שקלים, בגין: הפרשי פיצויי פיטורין, פיצויי הלנת פיצויי פיטורין, הפרשי פדיון חופשה, והפרשי גמול שעות נוספות. בנוסף המעסיקה חויבה בהוצאות המשפט בסך של 4,000 שקלים.

 

ס"ע 16977-02-12 

לשאלות, תגובות או הערות בנושאי דיני עבודה וזכויות לחץ/י כאן

 

פניה אל עורך דין דיני עבודה

הפניה ללא התחייבות מצדך או מצד עורך הדין

שלח

פסקי דין וחדשות - פיצויי פיטורין

רצף שהתפטר מחמת מצבו הבריאותי, טען כי הוא זכאי לפיצויי פיטורין. מנגד טענה המעסיקה כי ההתפטרות אינה מצדיקה תשלום פיצויים.  

פיזיותרפיסטית שהתפטרה עקב הפחתת היקף משרתה, בשל אי שיבוצה לביקורי הבית, דרשה לקבל השלמת פיצויי פיטורין בגין הרעת תנאים 

עובד בחנות פרחים שפוטר לאחר חופשת מחלה בת שלושה שבועות הגיש תביעה לתשלום פיצויי פיטורין ולדמי מחלה.  

מנהלת מכירות שהתפטרה לאחר 13.5 שנים מחמת הרעת תנאים מוחשית עקב שינוי תנאי שכר והפחתת עמלות, דרשה לקבל פיצויי פיטורין.  

לאחר שאובחן כי מנהלת חשבונות סובלת מגידול סרטני במוח, היא התפטרה בדין מפוטרת ודרשה לקבל פיצויי פיטורין. 

נהג הובלות פוטר בשיחת טלפון בתקופה שבה שהה בחופשת מחלה, ללא הודעה מוקדמת וללא שימוע. 

לאחר שש שנים וחצי של עבודה בחברת שירותי חשמל ותקשורת, פוטר התובע לאלתר עקב התנהגות לא נאותה וגרימת נזק לחברה.  



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.