www.ovdim.org.il

מהן זכויות העובדים עקב המצב הביטחוני ומבצע ``צוק איתן``?

דרגו את המאמר

אזעקות נשמעות ברחבי הארץ, עשרות טילים משוגרים לעבר ישראל והאזרחים רצים למרחב המוגן. כיפת ברזל אמנם מגינה על חיינו במבצע "צוק איתן" ועושה זאת בנאמנות וביעילות. אך מי מגן על המשכורת שלנו ומי ישלם על ימי היעדרות מהעבודה?

 

אסור לפטר עובדים בעת המלחמה

 

בעקבות מלחמת לבנון השנייה התקבל חוק הגנה על עובדים בשעת חירום. החוק מגן מפני פיטורין ומבטיח שמירה על רצף זכויות העובדים במקום עבודתם. על פי הוראות החוק, אסור לפטר עובד שנעדר מעבודתו עקב הנחיית פיקוד העורף, או מאחר ונאלץ להשגיח על ילדו הקטין.

 

עובד שפוטר עקב היעדרות בשל המצב הביטחוני יכול לפנות לבית הדין לעבודה ולהגיש תביעה לפיצויי פיטורין נגד המעסיק תוך שנה מיום בו נודע לו על הפיטורין.

 

חוק הגנה על עובדים בשעת חירום נועד להגן גם על עובדים שנעדרו ממקום עבודתם בשל מצב ביטחוני. הוא מגן על הורים לילדים עד גיל 14, שנאלצו להחסיר ימי עבודה, בשל סגירת מוסדות לימוד על פי הנחיית פיקוד העורף, ואחד ההורים רשאי לשהות עם ילדיו ולהיעדר מהעבודה.

 

לעובדים אין זכות אוטומטית לקבל שכר עבור ימי היעדרות

 

עם זאת עובדים שאין להם ילדים אינם מוגנים, וכך גם במקרה והמעסיק סגר את העסק בעקבות המצב. כמו כן, החוק אינו קובע חובת תשלום שכר לעובדים שלא הגיעו לעבודתם בשל המלחמה, גם באזורים שהוכרזו על מצב מיוחד והוצאו הנחיות מפיקוד העורף להישאר בבתים.

 

במבצע "עמוד ענן" שהתרחש לפני כשנה וחצי, עובדים רבים נאלצו להישאר בבית על פי הוראות פיקוד העורף, וחלקם הגדול לא קיבלו שכר. המעסיקים טענו כי הם יוכלו לשלם שכר לעובדים רק לאחר שיקבלו תשלום מרשות המיסים, וכך משכורות רבות נפלו בין הכיסאות.

 

בעל עסק רשאי להגיש תביעה לרשות מיסים, על מנת לקבל את הפיצויים ממס הרכוש, אך הוא אינו חייב לעשות זאת, בעוד שהעובדים אינם יכולים להגיש תביעות לפיצויים בגין ימי ההיעדרות לרשות המיסים. על כן הם תלויים לחלוטין בעניין זה במעביד.

 

יש ללחוץ על ההסדרות שתחייב את המעסיק לשלם שכר

 

על פי החוק המעביד אינו מחויב לשלם לעובדים שלא הגיעו לעבודה בשל המצב הביטחוני את שכרם. הוראה זו היתה אמורה להשתנות ולהיכנס לתוקף בהסכם עם ההסתדרות, אך ההסכם מעולם לא נחתם, מכיוון שאף גורם לא קידם אותו. בסופו של דבר מי ששילם את המחיר הם העובדים.

 

חשוב לדעת, כי הכוח הוא בידיכם העובדים, אתם יכולים להתקשר לסניפי ההסתדרות ולדרוש לקדם את הסכם החתימה, על מנת לקבוע נהלים לתשלום פיצויים ולחייב את המעסיקים לשלם לכם שכר עבור ימי היעדרות בגין המצב הביטחוני.

 

כמו כן, ניתן לפנות בכתב למוקד הפיצויים של רשות המיסים ולדווח כי לא קיבלתם שכר, במצב זה המעסיק לא יקבל את הפיצויים המגיעים לו ממס הרכוש והוא יהיה חייב להמציא אישורים לרשות על תשלום משכורות לעובדים.  

לשאלות, תגובות או הערות בנושאי דיני עבודה וזכויות לחץ/י כאן

 

פניה אל עורך דין דיני עבודה

הפניה ללא התחייבות מצדך או מצד עורך הדין

שלח

פסקי דין וחדשות - זכויות עובדים

תביעה של טכנאי שעבד במכון התקנים לפיצויים בגין פיטורין שלא כדין, עקב שימוע שלא כדין שנערך למראית עין בלבד.  

תביעה לפיצויי פיטורין לאחר התפטרות בדין מפוטר לאחר כשנתיים וחצי, עקב הרעה מוחשית בתנאים והפחתת שעות העבודה.  

בתום תשע שנות עבודה כמאבטח בשירות המדינה, הגיש העובד תביעה בגין הפרשי שכר על פי ההסכם הקיבוצי בענף השמירה והאבטחה. 

ארבעה נערים עבדו בפיצרייה בשעות הלילה ובשעות מרובות בניגוד לחוק עבודת הנוער. לפיכך הוגש כתב אישום כנגד העסק.  

מנהלת חשבונות שבה מחופשת מחלה, וגילתה כי במקומה יושבת מחליפה. לאחר יומיים היא קיבלה מכתב פיטורין וטענה כי פוטרה שלא כדין ללא שיחת שימוע.  

מנהל העבודה הודיע למפעיל באגר בטלפון כי רכב החפירה שאותו הפעיל נמכר, לכן אין צורך שיגיע יותר לעבודה. 

המורה טענה כי הופלתה לרעה על ידי משרד החינוך לעומת מורים אחרים אשר שובצו בבית הספר ביישוב מגוריה.  



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.